5 măsuri de prim-ajutor în caz de accident pe pârtie

Ultima actualizare:

E sezonul sporturilor montane şi mulţi vă luaţi concediu în această perioadă pentru a profita de zăpada de la munte. Înainte de a vă pune placa sau schiurile în picioare, e bine să vă pregătiţi fizic şi să cunoaşteţi câteva reguli de prim-ajutor de bază, în caz de accident.

Schiatul este un sport foarte solicitant pentru articulaţii, susţine medicul ortoped Tarek Nazer. Potrivit acestuia, ar fi necesar un antrenament fizic cu aproximativ două luni înainte, adică să fi avut un abonament la sală, să fi făcut mişcare acasă. La munte, înainte de a începe distracţia, trebuie să faceţi 5-10 minute de încălzire a articulaţiilor.

D. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie
D. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie

„Mişcările bruşte de rotaţie şi de oprire pun foarte mare stres la nivelul genunchilor şi gleznelor. Nu şi dacă avem condiţie fizică bună, echipament special de protecţie şi dacă ne cunoaştem limitele. Nu trebuie să ne aventurăm pe o pârtie pentru avansaţi, dacă suntem începători. E bine să ne raportăm la ceea ce am dobândit de-a lungul timpului legat de schi, pentru că altfel apar pericolele şi vacanţa se poate termina la spital”, declară dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie. Nerespectarea acestor reguli poate duce la accidentări grave, cum sunt fracturile, ruptura de menisc sau a unui ligament încrucişat anterior la nivelul genunchiului. Medicul vă învaţă ce măsuri de prim-ajutor trebuie să luaţi într-o astfel de situaţie.

O persoană accidentată pe pârtie nu trebuie să fie mişcată din poziţia în care a căzut. „Riscăm să facem mai mult rău decât bine, dacă ne grăbim să mutăm schiorul. Mâna, piciorul, coloana nu trebuie mişcate în caz de accident pe pârtie! O mişcare greşită poate să ducă la o leziune mult mai gravă”, adaugă medicul ortoped.

În cazul unei lovituri la nivelul membrelor, se recurge la aplicaţii locale reci. 

Dacă lovitura e însoţită de sângerare, se va încerca oprirea hemoragiei prin compresie. Şi un fular poate fi util în caz de forţă majoră.

Compresia nu e suficientă când avem de-a face cu o hemoragie masivă. În acest caz, trebuie aplicat un garou deasupra zonei care sângerează.

Fracturile deschise trebuie operate imediat. Însă dacă aveţi leziuni care nu necesită intervenţie urgentă (rupturi de ligament sau de menisc), nu vă grăbiţi să intraţi în primul spital care vă iese în cale. Faceţi intervenţia la un spital de specialitate, care are aparatura mai performantă şi medici specialişti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net