5 măsuri de prim-ajutor în caz de accident pe pârtie

image

E sezonul sporturilor montane ┼či mul┼úi v─â lua┼úi concediu ├«n aceast─â perioad─â pentru a profita de z─âpada de la munte. ├Änainte de a v─â pune placa sau schiurile ├«n picioare, e bine s─â v─â preg─âti┼úi fizic ┼či s─â cunoa┼čte┼úi c├óteva reguli de prim-ajutor de baz─â, ├«n caz de accident.

Schiatul este un sport foarte solicitant pentru articula┼úii, sus┼úine medicul ortoped Tarek Nazer. Potrivit acestuia, ar fi necesar un antrenament fizic cu aproximativ dou─â luni ├«nainte, adic─â s─â fi avut un abonament la sal─â, s─â fi f─âcut mi┼čcare acas─â. La munte, ├«nainte de a ├«ncepe distrac┼úia, trebuie s─â face┼úi 5-10 minute de ├«nc─âlzire a articula┼úiilor.

image
D. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie

ÔÇ×Mi┼čc─ârile bru┼čte de rota┼úie ┼či de oprire pun foarte mare stres la nivelul genunchilor ┼či gleznelor. Nu ┼či dac─â avem condi┼úie fizic─â bun─â, echipament special de protec┼úie ┼či dac─â ne cunoa┼čtem limitele. Nu trebuie s─â ne aventur─âm pe o p├órtie pentru avansa┼úi, dac─â suntem ├«ncep─âtori. E bine s─â ne raport─âm la ceea ce am dob├óndit de-a lungul timpului legat de schi, pentru c─â altfel apar pericolele ┼či vacan┼úa se poate termina la spitalÔÇŁ, declar─â dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie. Nerespectarea acestor reguli poate duce la accident─âri grave, cum sunt fracturile, ruptura de menisc sau a unui ligament ├«ncruci┼čat anterior la nivelul genunchiului. Medicul v─â ├«nva┼ú─â ce m─âsuri de prim-ajutor trebuie s─â lua┼úi ├«ntr-o astfel de situa┼úie.

O persoan─â accidentat─â pe p├órtie nu trebuie s─â fie mi┼čcat─â din pozi┼úia ├«n care a c─âzut. ÔÇ×Risc─âm s─â facem mai mult r─âu dec├ót bine, dac─â ne gr─âbim s─â mut─âm schiorul. M├óna, piciorul, coloana nu trebuie mi┼čcate ├«n caz de accident pe p├órtie! O mi┼čcare gre┼čit─â poate s─â duc─â la o leziune mult mai grav─âÔÇŁ, adaug─â medicul ortoped.

În cazul unei lovituri la nivelul membrelor, se recurge la aplicaţii locale reci. 

Dac─â lovitura e ├«nso┼úit─â de s├óngerare, se va ├«ncerca oprirea hemoragiei prin compresie. ┼×i un fular poate fi util ├«n caz de for┼ú─â major─â.

Compresia nu e suficientă când avem de-a face cu o hemoragie masivă. În acest caz, trebuie aplicat un garou deasupra zonei care sângerează.

Fracturile deschise trebuie operate imediat. ├Äns─â dac─â ave┼úi leziuni care nu necesit─â interven┼úie urgent─â (rupturi de ligament sau de menisc), nu v─â gr─âbi┼úi s─â intra┼úi ├«n primul spital care v─â iese ├«n cale. Face┼úi interven┼úia la un spital de specialitate, care are aparatura mai performant─â ┼či medici speciali┼čti.

cub andreea antonescu animat gif
foto front 1 pisica instagram jpg
FotoJet jpg
Anne foto1 GettyImages 140029523 jpg
sursa foto Pexels.com
298928761 839714603683337 6502115801888948110 n jpg
3 florin calinescu a avut coronavirus 2 jpg jpeg
298388446 470646224906806 5861587581580266669 n jpg
image
image
image
image
sursa foto pexels.com
2 3 Popovici text 1 jpeg
foto1 casa chitara copy jpg
calendar ortodox 2021 15 august adormirea maicii domnului png
door 1590024 1920 jpg
foto   turist lovit stanca jpg