5 mituri despre acnee

simeon stalpnicul png

Crezi că faci coşuri din cauza lipsei de sex sau că ciocolata şi grăsimile agravează acneea? Sunt doar câteva dintre cele mai populare mituri pe care medicii dermatologi încearcă să le demonteze. Tot ei ne oferă soluţii pentru a scăpa de problemă.

Acneea poate să apară la orice vârstă, de la primele 4 săptămâni de viaţă până la maturitate. Cea mai comună este acneea care debutează la pubertate şi se ameliorează până la 20-22 de ani. Însă foarte mulţi adulţi au mari bătăi de cap cu punctele negre şi coşurile de pe faţă. Acestea apar dintr-un defect de eliminare a sebumului, în contextul unei hiperproducţii a acestuia, sau din cauza blocării glandelor sebacee, cu stagnarea la nivel glandular. În acest caz, germenii se înmulţesc şi apare infecţia. Printre persoanele afectate circulă tot felul de informaţii legate de cauzele apariţiei şi de metodele de vindecare. Nu toate sunt adevărate. Iată principalele mituri pe care trebuie să le cunoşti. 

Dieta poate agrava acneea

Dulciurile concentrate, lactatele şi grăsimile, spre exemplu, au fost adesea învinovăţite de apariţia coşurilor, dar nu s-a putut dovedi nicio vină. Totuşi, s-a observat o reducere a secreţiei de sebum dacă sunt eliminate alcoolul şi condimentele iuţi. Oricum, pentru sănătatea organismului tău, evită excesul de dulciuri rafinate, lactate, băuturi acidulate, fast-food sau alimente cu conţinut lipidic ridicat. 

E bine să-ţi cureţi bine faţa cu săpun şi produse de exfoliere

Greşit! Nu aşa destupi porii de murdărie. Tot ce faci este să usuci, să iriţi şi mai mult pielea, să stimulezi producerea de sebum în exces şi să agravezi leziunile. Foloseşte geluri şi loţiuni de curăţare speciale pentru tenul acneic. Apa prea caldă face şi ea rău.

Coşurile apar din lipsă de sex

Mulţi au în continuare această idee, deşi niciodată nu a existat vreo dovadă a legăturii dintre cele două aspecte. 

Expunerea la soare ameliorează problema

Şi da, şi nu. Soarele nu s-a dovedit a avea vreun rol benefic în tratarea coşurilor. Bronzarea face, într-adevăr, leziunile mai puţin vizibile, iar soarele le usucă, în acneea blândă. 60% dintre pacienţi sunt amelioraţi, dacă nu stau prea mult în bătaia soarelui, la ore nepotrivite. 20% nu observă nicio diferenţă, iar 20% observă chiar o agravare a leziunilor existente.

Pasta de dinţi ajută în acnee

Mulţi folosesc în continuare pastă de dinţi pentru a usca un coş. Este adevărat că substanţele pe care le conţine au acest efect, însă riscă să irite şi mai mult faţa. Totuşi, nu e un produs dermatologic. 

Măşti naturale pentru ten acneic

simeon stalpnicul png

Cu albuş de ou. Se ştie că vitamina A e indicată în tratamentul tenului acneic, iar albuşul de ou conţine din plin această vitamină. Aplică-l pe faţă şi lasă-l să acţioneze 20 de minute.

Cu portocală. Se aplică feliile pe porţiunile afectate.

Cu miere şi măr. Rade un măr şi amestecă pasta cu 4 linguriţe de miere. Lasă masca pe faţă 10 minute.

Cu drojdie. Se amestecă o lingură de drojdie de bere cu una de ceai de muşeţel şi 10 picături de vitamina F.

Cu bicarbonat de sodiu. Prepară-ţi o pastă dintr-o linguriţă de bicarbonat şi un strop de apă şi aplică pe zona afectată. Poţi adăuga şi puţină miere. 

FotoJet (4) jpg
mihai bendeac jpg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
cub toma caragiu png
alexandra dinub jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
image
image
image
image
image
image
cub toma caragiu png
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg