5 mituri despre acnee

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Crezi că faci coşuri din cauza lipsei de sex sau că ciocolata şi grăsimile agravează acneea? Sunt doar câteva dintre cele mai populare mituri pe care medicii dermatologi încearcă să le demonteze. Tot ei ne oferă soluţii pentru a scăpa de problemă.

Acneea poate să apară la orice vârstă, de la primele 4 săptămâni de viaţă până la maturitate. Cea mai comună este acneea care debutează la pubertate şi se ameliorează până la 20-22 de ani. Însă foarte mulţi adulţi au mari bătăi de cap cu punctele negre şi coşurile de pe faţă. Acestea apar dintr-un defect de eliminare a sebumului, în contextul unei hiperproducţii a acestuia, sau din cauza blocării glandelor sebacee, cu stagnarea la nivel glandular. În acest caz, germenii se înmulţesc şi apare infecţia. Printre persoanele afectate circulă tot felul de informaţii legate de cauzele apariţiei şi de metodele de vindecare. Nu toate sunt adevărate. Iată principalele mituri pe care trebuie să le cunoşti. 

Dieta poate agrava acneea

Dulciurile concentrate, lactatele şi grăsimile, spre exemplu, au fost adesea învinovăţite de apariţia coşurilor, dar nu s-a putut dovedi nicio vină. Totuşi, s-a observat o reducere a secreţiei de sebum dacă sunt eliminate alcoolul şi condimentele iuţi. Oricum, pentru sănătatea organismului tău, evită excesul de dulciuri rafinate, lactate, băuturi acidulate, fast-food sau alimente cu conţinut lipidic ridicat. 

E bine să-ţi cureţi bine faţa cu săpun şi produse de exfoliere

Greşit! Nu aşa destupi porii de murdărie. Tot ce faci este să usuci, să iriţi şi mai mult pielea, să stimulezi producerea de sebum în exces şi să agravezi leziunile. Foloseşte geluri şi loţiuni de curăţare speciale pentru tenul acneic. Apa prea caldă face şi ea rău.

Coşurile apar din lipsă de sex

Mulţi au în continuare această idee, deşi niciodată nu a existat vreo dovadă a legăturii dintre cele două aspecte. 

Expunerea la soare ameliorează problema

Şi da, şi nu. Soarele nu s-a dovedit a avea vreun rol benefic în tratarea coşurilor. Bronzarea face, într-adevăr, leziunile mai puţin vizibile, iar soarele le usucă, în acneea blândă. 60% dintre pacienţi sunt amelioraţi, dacă nu stau prea mult în bătaia soarelui, la ore nepotrivite. 20% nu observă nicio diferenţă, iar 20% observă chiar o agravare a leziunilor existente.

Pasta de dinţi ajută în acnee

Mulţi folosesc în continuare pastă de dinţi pentru a usca un coş. Este adevărat că substanţele pe care le conţine au acest efect, însă riscă să irite şi mai mult faţa. Totuşi, nu e un produs dermatologic. 

Măşti naturale pentru ten acneic

simeon stalpnicul png

Cu albuş de ou. Se ştie că vitamina A e indicată în tratamentul tenului acneic, iar albuşul de ou conţine din plin această vitamină. Aplică-l pe faţă şi lasă-l să acţioneze 20 de minute.

Cu portocală. Se aplică feliile pe porţiunile afectate.

Cu miere şi măr. Rade un măr şi amestecă pasta cu 4 linguriţe de miere. Lasă masca pe faţă 10 minute.

Cu drojdie. Se amestecă o lingură de drojdie de bere cu una de ceai de muşeţel şi 10 picături de vitamina F.

Cu bicarbonat de sodiu. Prepară-ţi o pastă dintr-o linguriţă de bicarbonat şi un strop de apă şi aplică pe zona afectată. Poţi adăuga şi puţină miere. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Crăciunul divelor de altădată foto Getty Images, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Tu știi ce cadou să îi cumperi copilului tău de Crăciun  TOP 4 opțiuni din care să alegi + Cadouri sub brad jpeg
Cadouri pentru copii de Moș Nicolae 2022. Sursă foto: Pixabay
turnul eiffel gettyimages 1153774737 jpeg
ajun jpg
planeta raileacu jpg
nudisti craciun profimedia (1) jpg
crocodil dundee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net