5 sfaturi ca să ne pregătim sănătatea pentru Sărbători
Iarna este anotimpul în care se testează la maximum capacitatea noastră de apărare la bolile de sezon. De aceea, pentru a ne bucura de Sărbători, trebuie să respectăm recomandările doctorilor, să ne ferim de excese de orice fel și, nu în ultimul rând, să gândim pozitiv. Iată cum putem face asta!
1. Alegeți alimente cu valoare nutritivă mare: carne albă slabă, pește și derivate, ouă, lactate și brânzeturi cu aport mediu de grăsime în locul cărnii roșii sau bogate în grăsimi, procesate, ne îndeamnă Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la ProVita.2. Optați pentru alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durată, în locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate în făinuri albe și zahăr, mai spune medicul.3. Includeți în meniu surse bogate în vitamine, minerale și fibre: fructe și legume din abundență, cât mai crude, nepregătite termic sau chimic.4. Alegeți ingrediente mai dietetice (o maioneză mai ușoară, o carne mai slabă), metode de preparare mai potrivite (gătitul la cuptor sau grătar, în loc de prăjit). Consumați-le cu salată din belșug și fără pâine, cartofi sau orez.5. Lăsați-o mai ușor cu băutura! Alcoolul este un factor care amplifică depresia, așa că, dacă ne simțim deprimați sau copleșiți, este puțin probabil să ne facă să se simțim mai bine. Dacă însă nu putem evita consumul de băuturi alcoolice la petreceri, specialiștii spun că este bine să ne limităm la ceva simplu și ușor. Așa că mai bine alegeți vodca, tequila sau gin, decât whisky sau scotch.