5 vitamine de care ai nevoie primăvara
Vitamina C are acţiune antioxidantă şi antitoxică, ajută la absorbţia şi fixarea fierului în organism, deci este foarte utilă în anemii. Asigură o bună imunitate a organismului, ferindu-l de răceli. O găsim în: ardei iuţi, lobodă, lămâie, spanac, vinete, sfeclă roşie, măceşe, coacăze, afine, ţelină, ceapă, rodii, pătrunjel, praz, păpădie, fasole verde.
Magneziul creşte imunitatea, influenţează buna funcţionare a sistemului muscular, are rol benefic în activitatea cerebrală. Îl găsim în: salată verde, ruccola, ceapă verde, urzici, leurdă, ştevie, seminţe, fructe oleaginoase (caise, prune, smochine, stafide), năut, linte, fructe de mare, cereale integrale.
Zincul este un puternic antioxidant ce poate preveni multe forme de cancer. Reglează nivelul de vitamina A şi ajută la buna funcţionare a pancreasului. Îl găsim în: peşte, stridii, scoici, cereale integrale.
Fierul e esenţial în producerea de energie şi în fortifierea sistemului imunitar. Este un mineral foarte util în oboseală, astenie, căderea părului. Absorbţia fierului este mai eficientă dacă se asociază cu consumarea concomitentă a vitaminei C. Îl găsim în: fasole boabe, gălbenuş de ou, spanac, sfeclă, pătrunjel, leurdă, ştevie, fructe oleaginoase.
Vitamina B12 este foarte indicată în stările de oboseală fizică, psihică şi intelectuală.
O găsim în: peşte gras (somon, scrumbie) sau slab, pateu de ficat, somon fume, produse lactate.
Supă energizantă
Mixaţi într-un blender următoarele ingrediente: 200 gr frunze crude spanac, 100 ml apă plată, 35-40 g miez nucă neprăjit, zeamă de la o jumătate de lămâie, 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin, 3-4 căţei usturoi, un vârf sare, un vârf maghiran. Este un bun întăritor pentru sistemul imunitar şi un energizant natural.
Sfaturi ca să scapi de astenie
"Abuzaţi" de urzici, ştevie, leurdă, spanac, salată verde, ruccola, praz, varză, ţelină, lămâi, kiwi, fructe de pădure (chiar dacă sunt congelate).Consumaţi sucuri din legume cu multă verdeaţă.Consumaţi fructele întregi şi mai rar sub formă de fresh-uri (aşa nu ne vom priva de vitaminele şi fibrele aflate din pulpă şi coajă; avem de câştigat şi din punct de vedere caloric). Respectaţi orele de somn şi perioadele „normale" de somn (22:00/23:00-06:00/07:00).Alegeţi condimente tonice şi energizante precum leuşteanul, pătrunjelul, busuiocul, maghiranul, rozmarinul.Se pot folosi şi suplimente naturale aşa cum sunt uleiul de cătina, lăptişorul de matcă, coenzima Q10 forte din uleiul de cătina, ulei de somon.