6 beneficii ale berii
În această perioadă (6-13 septembrie), la Braşov are loc cea de-a zecea ediţie a festivalului berii, Oktoberfest. Şi, pentru că vor curge râuri de bere şi poate chiar şi nebăutorii vor ciocni un pahar, vom acorda acum atenţie acestei băuturi atât de populare printre români. La ce e bună berea? Ce efecte are ea asupra organismului? Trebuie doar să ai un consum moderat.
Berea conţine vitamine din grupul B, antioxidanţi, magneziu, siliciu şi fibre. Conţinutul de alcool variază între 0% şi 11%, iar cel de calorii între 13 şi 85 la 100 ml. Cea nefiltrată conţine mai multe fibre solubile şi drojdie, iar cea neagră are mai mulţi antioxidanţi (din păcate, şi mai mult alcool). E benefică dacă e consumată cu moderaţie. Prin asta, înţelegem 330 ml la femei şi 660 ml la bărbaţi, cu alcool de 4,5% – 5%.
Previne bolile cardiovasculare. Berea creşte nivelul colesterolului bun, previne apariţia cheagurilor de sânge, datorită efectelor ei de subţiere a sângelui şi protejează împotriva infarctului miocardic. De asemenea, reglează tensiunea arterială.
Previne formarea pietrelor la rinichi. Bogată în magneziu şi potasiu, băutura e diuretică şi scade probabilitatea formării pietrelor la rinichi.
Are efecte bune asupra sistemului nervos. În timp ce alcoolul provoacă leziuni la nivelul creierului, sunt studii care arată că berea stimulează funcţia creierului, având efecte pozitive asupra bolii Parkinson.
Întăreşte imunitatea. Complexul de vitamine B conţinut de bere e un adevărat aliat al sistemului imunitar la început de toamnă. „Vitaminele de tip B se regăsesc într-o gamă diversificată de alimente şi pot fi cu uşurinţă integrate în dietă (oleaginoasele, rădăcinoasele, fasolea, struguri, ciupercile, lactatele etc.). Berea este singura băutură cu conţinut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Îmbunătăţeşte tranzitul. Datorită orzului, berea are un conţinut de fibre situat între 1,87-2,02 g/l. Ele elimină toxinele din tractul digestiv.
E un posibil scut împotriva gastritei şi ulcerului. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, consumul moderat de bere poate preveni cu până la 17% riscul infecţiei cu Helicobacter Pylori, bacterie care infectează mucoasa stomacului şi a duodenului, responsabilă cu gastrita şi ulcerul.