6 lucruri pe care nu le știai despre dinți

Ultima actualizare:

    Nu sări peste controlul anual la stomatologie!
Nu sări peste controlul anual la stomatologie!

O vizită la dentist îți poate salva viața! Și nu e doar o „vorbă mare” menită să te bage la cheltuială, avertizează dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală. Potrivit medicului, în cavitatea orală poți depista probleme grave de sănătate și le poți trata înainte de a fi prea târziu. Iată 6 lucruri importante pe care nu le știai despre dinți!

1. Foarte multe boli virale au semne diagnostice în cavitatea orală. Acestea îi pot arăta medicului stomatolog, de exemplu, că ai probleme cu glanda tiroidă sau că ar trebui să-ți faci testul HPV (Human Papiloma Virus) ori, mai rău, cel de sifilis sau HIV.

2. Dacă îți muști frecvent obrazul cu măselele te poți alege cu așa-numita linea alba, un fel de linie în relief în interiorul gurii, care prezintă risc de malignizare a celulelor și, implicit, de cancer oral.

3. În cazul în care poziția dinților și relația intermaxilară nu sunt perfect normale, persoana în cauză poate avea probleme grave de postură a coloanei vertebrale sau de ordin locomotor. În schimb, o ocluzie perfectă a maxilarelor favorizează o poziție impecabilă a coloanei vertebrale.

Dr. Laura Mocanu spune că în cavitatea bucală se pot depista boli grave
Dr. Laura Mocanu spune că în cavitatea bucală se pot depista boli grave

4. Molarii de minte nu erup întotdeauna, iar mulți dintre cei care se confruntă cu dureri temporo-mandibulare nu se gândesc că acestea sunt provocate tocmai de măselele de minte. Chiar și rămași în gingie, acești molari se mișcă și lovesc dinții învecinați, provocând durere.

5. Limba și buzele pot influența poziția dinților. Aceasta pentru că dinții se mișcă tot timpul pe parcursul vieții, iar dacă ai ticuri precum mușcatul buzelor sau musculatura părții de jos a maxilarului este foarte puternică, e posibil să te alegi cu dinții strâmbi. „Așa se explică și faptul că unele persoane care în adolescență aveau dinții drepți, la 30 de ani ajung să poarte aparat dentar”, mai explică dr. Laura Mocanu, de la Clinica Art Implant.

6. O infecție la dinți, netratată, poate migra în anumite zone vitale și poate duce chiar și la deces, provocând septicemie. În alte situații astfel de infecții duc la apariția unui chist beningn, care, dacă nu este depistat la timp, se transformă în chist malign.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net