7 sfaturi pentru a preveni cancerul

Ultima actualizare:

    4 din 10 cancere pot fi evitate prin schimbarea stilului de viață. Iată 7 sfaturi pentru a preveni cancerul
4 din 10 cancere pot fi evitate prin schimbarea stilului de viață. Iată 7 sfaturi pentru a preveni cancerul

Riscul de a apariție a cancerului depinde, într-o mare măsură, de factori pe care îi putem influența. Potrivit statisticilor, 4 din 10 cancere pot fi evitate prin schimbarea stilului de viață. Iată 7 sfaturi pentru a preveni cancerul.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Renunță la fumat

Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe, dintre care 60 sunt cancerigene. Substanţele nocive conţinute de fumul de ţigară produc modificări la nivelul celulelor, favorizând dezvoltarea tumorilor canceroase.

Fumatul este factorul major de risc pentru cancerul de plămâni. În plus, țigările sunt implicate și în apariția altor tipuri de cancer: bucal, esofagian, laringian, pancreatic, renal.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Limitează consumul de alcool

Abuzul de alcool, pe perioade îndelungate, este asociat cu unele forme de cancer (bucal, faringian, laringian și esofagian). Studiile au arătat că persoanele care consumă frecvent alcool au un risc de 6 ori mai mare de a face cancer bucal în comparație cu cele care nu fac excese de alcool. De asemenea, alcoolul crește probabilitatea de apariție a cancerului hepatic (mai ales după ce survine ciroza alcoolică), a celui colo-rectal și a celui de sân. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul duce la apariția tumorilor. Astfel, în urma metabolizării alcoolului, se formează acetaldehidă, un compus cancerigen.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Mănâncă echilibrat

Este dovedit, prin numeroase cercetări, că unele alimente pot proteja de cancer, aşa cum altele măresc riscul de a face această boală. Antioxidanţii şi fibrele alimentare alimentare sunt câteva din substanţele despre care se ştie că pot ţine la distanţă tumorile canceroase. Alimentaţia echilibrată poate preveni până la 70% din cazurile de cancer de stomac. Consumă cu moderaţie mezeluri, pentru că sunt sursă de nitraţi, substanţe asociate cu cancerul de stomac.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Menține-ți greutatea normală

În afara asocierii cu diabetul și cu bolile cardiovasculare, excesul de greutate este corelat și cu un risc mai mare de apariție a cancerului de colon, uterin, mamar, renal și esofagian. Și grăsimea abdominală este nocivă, chiar dacă persoana nu este obeză. Studiile au arătat că femeile obeze aflate la postmenopauză au o probabilitate mai mare de a face cancer de sân în comparație cu cele cu o greutate normală. Excesul de kilograme induce modificări hormonale, care favorizează apariția și multiplicarea celulelor canceroase.  

Numeroase cercetări au arătat că mișcarea are efect protector contra cancerului de sân și a celui de colon. Este recomandat să se facă zilnic 30-60 de minute de activitate fizică moderată, cel puțin de 3-4 ori pe săptămână. Activitatea fizică are efecte pozitive asupra imunității, îmbunătățește digestia și favorizează eliminarea toxinelor potențial cancerigene din corp.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Protejează-ți pielea de soare

Expunerea îndelungată la soare produce la nivelul pielii modificări care se pot transforma în cancer (peste 95% dintre cancerele de piele sunt puse pe seama radiațiilor ultraviolete). Soarele emite trei tipuri de radiaţii, A, B şi C, doar primele două ajungând la sol. În timp ce radiaţiile B acţionează asupra straturilor superficiale ale pielii, responsabile de arsuri şi de bronzare, cele de tip A produc modificări în profunzimea acesteia, determinând îmbătrânirea cutanantă. Ambele tipuri de ultraviolete sunt responsabile de apariţia cancerului de piele.

Sfaturi pentru a preveni cancerul - Ferește-te de infecții

Unele virusuri și bacterii sunt factori de risc în apariția anumitor cancere. În 99,7% din cazurile de cancer uterin sunt implicate virusurile papiloma umane. După infectare, perioada de transformare în leziune canceroasă durează în jur de 10-15 ani. Din cele peste 100 de tuplini de HPV, 15 au fost clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în 1 din 2 cazuri de cancer uterin este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini care pot evolua spre cancer sunt 18, tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. Se estimează că 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial sunt produse de tulpinile 16 şi 18.

O altă infecție periculoasă este cea cu Helycobacter pylori, care crește riscul de cancer gastric. De asemenea, sunt implicate în apariția cancerului virusurile: HTLV1 (leucemiile cu celule T), virusurile hepatitice B şi C și Epstein Barr (asociat cu limfomul Burkitt şi cu carcinomul nazofaringian).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net