8 obiceiuri nesănătoase pentru dinții tăi

Ultima actualizare:

    Spală-te pe dinți în fiecare dimineață și în fiecare seară!
Spală-te pe dinți în fiecare dimineață și în fiecare seară!

Dantura, ca orice alt organ al corpului tău, are un rol esențial în menținerea sănătății. Nu o neglija! Din contră, acordă-i o atenție maximă și protejeaz-o pe cât posibil. Medicul Paul Bores, de la Green Dental, ne spune care sunt cele mai dăunătoare obiceiuri pentru dinții noștri și cum le putem evita.

Cariile, afecțiunile gingivale sau dinții strâmbi sunt probleme care apar ca urmare a unor obiceiuri nesănătoase pe care le au atât adulții, cât și copiii. Îndrumarea părinților și colaborarea cu medicul specialist, încă de la vârste fragede, mai ales în clinici cu echipe special pregătite pentru a relaționa cu copiii sunt foarte importante. „Dacă aceste obiceiuri nesănătoase sunt corectate și se adoptă o rutină de igienă orală zilnică, avem toate șansele să obținem și să păstrăm zâmbetul perfect pe care ni-l dorim cu toții, mai ales la vârsta adultă”, explică medicul Paul Bores.

Specialistul ne spune care sunt obiceiurile nesănătoase pentru dinți și cum pot fie ele corectate:

Curățarea dinților prin mișcări greșite

Atunci când te speli pe dinți, mișcările orizontale sunt foarte dăunătoare, atât pentru gingii dar și pentru smalț, mai ales dacă periuța este de o duritate crescută. Știu, este greu să realizezi că poți face ceva gresit atât timp cât intenția este una corectă, de a curăța dinții. Însă, trebuie să cunoști că prin mișcările de periere efectuate orizontal, apar retracția gingivală, abraziunea smalțului și sensibilitatea gingivală. O vizită la medicul de profilaxie sau la un asistent igienist se va termina și cu un instructaj pentru o tehnică corectă de periaj.

Folosirea scobitorilor

Multe persoane apelează la scobitori la finalul mesei pentru îndepărtarea resturilor alimentare interdentare, însă pe termen lung se produce iritarea cronică și aplatizarea papilei. Vă recomand să înlocuiți scobitorile cu ața dentară, periuțele interdentare sau chiar dușul bucal care poate fi atât fix sau portabil, atunci când doriți să curățați spațiile interdentare.

Spartul diverselor alimente tari cu ajutorul dinților: alune, fistic, semințe sau oase de pui

Trebuie să evitați cât de mult posibil aceste obiceiuri pentru a preveni apariția leziunilor în smalț sau chiar a fracturilor dentare, care nu doar că pot fi foarte dureroase, însă necesită intervenții complexe.

Consumul alimentelor sau lichidelor la temperaturi extreme

Atunci când apar aceste variații bruște și extreme de temperatură, la nivelul dinților se produc fisuri în smalț care evoluează spre fracturi, carii și o sensibilitate crescută. Nu mai are rost să menționez că orice afecțiune la nivelul dinților produce disconfort și necesită investiții suplimentare în timp și bani.


    Dr. Paul Bores
Dr. Paul Bores

Consumul băuturilor acidulate, colorate sau bogate în zahăr

Avem tendința să consumăm diverse băuturi (sucuri, vin) care produc demineralizări de smalț ce modifică textura acestuia, oferind un aspect poros și pătat. Astfel, este indicat să reducem pe cât posibil consumul acestor lichide, să clătim cu apă de gură și să folosim o gumă de mestecat, pentru a curăța dinții și pentru a neutraliza aciditatea cavității bucale.

Lipsa periajului înainte de culcare

Cunoaștem cu toții cât de recomandat este să evităm consumul de alimente seara târziu, în special a celor dulci, pentru a nu suprasolicita diverse organe cum ar fi stomacul sau ficatul. Însă, atunci când acestea nu sunt urmate și de periajul necesar înainte de culcare, crește considerabil riscul de apariție a cariilor. Efectul de autocurățare al salivei este mult redus pe timpul nopții.

Folosirea dinților pe post de instrumente de desfăcut ambalaje

Poate părea amuzant sau considerați că este mai la îndemână, dar este foarte periculos pentru dantură să adoptăm acest obicei, smalțul și dinții fiind mai predispuși la leziuni și fracturi cu fiecare moment în care faceți această alegere. Cu siguranță dinții nu au fost concepuți pentru a rupe ambalaje, etichete sau dopuri de sticlă.

Fumatul

Un subiect atât de mediatizat, însă, pe bună dreptate. Acest obicei afectează organismul nu doar pe interior ci și la exterior. Cu timpul, dinții se îngălbenesc, apar afecțiunile gingivale, ducând în timp la probleme grave la nivelul gingiilor și chiar la pierderea dinților. Deloc de neglijat este și faptul că acest obicei nociv favorizează apariția cancerului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net