8 sfaturi să ne curăţăm organismul după Paşte
Să începem prin a ne stabili un program de masă cât de cât fix şi, în limita posibilităţilor, să-l şi respectăm; mâncaţi foarte încet, concentraţi-vă doar la ce aveţi în farfurie şi încercaţi să vă ridicaţi de la masă când încă nu sunteţi sătui (când simţiţi că ar mai merge ceva);
Hidrataţi-vă foarte bine: minim 2-2,5 litri apă/zi (nu se iau în calcul ceaiurile, cafeaua, sucurile sau supele)
Consumaţi 2-3 căni de ceaiuri/zi care ne vor ajuta la buna funcţionare şi pe interior; de exemplu: ceai de urzici, verde, gălbenele, mentă, anghinare, coada calului, talpa gâştei, păpădie, leuştean, etc.
Fructele şi legumele de sezon, mai ales în stare crudă sau cât mai puţin preparate termic să existe la fiecare masă. Ananasul, kiwi-ul, struguri, mere, ţelina, pătrunjel, morcovi,..sunt doar câteva din alimentele care ne dau un surplus de energie.
În afară de acest aspect, să profităm dragii mei că, în această perioadă, pieţele sunt suprasaturate de "verzituri" atât de benefice organismului nostru şi care sunt la îndemâna oricui (lobodă, spanac, ridichii, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, salată verde, leurdă, etc). Faceţi-vă salate, ciorbe/borşuri de legume, salate de fructe,...
Încercaţi să aveti 2-3 zile/săptămână fără carne şi alegeţi lactate semi-degresate. Consumaţi cereale integrale, alimente bogate în fibre, paste integrale, orez brun/integral, pâine integrală, migdale, fistic, alune de pădure (evident neprăjite şi doar 30 grame).
Faceţi mişcare de orice fel, plimbaţi-vă în aer liber; transpiraţia e calea cea mai sigură şi uşoară spre detoxifierea organismului.
Lăsaţi să treacă minim 3 ore de la ora cinei până ne ducem la culcare; profitaţi că ziua s-a mărit şi ieşiţi la o plimbare după cină.
În refacerea organismului în această perioadă, foarte importantă este ODIHNA: dormiţi în intervalul "sănătos"(22.00-06.00) măcar 6-7 ore, în camere aerisite.
Salată de pătrunjel
1-2 legături pătrunjel proaspăt tocat; 2-3 legături lobodă; 1-2 legături leurdă; 1 legătură usturoi verde proaspăt tocat, 1-2 linguri ulei măsline extravirgin/ulei sâmburi struguri, sucul de la ½-1 lămâie, 1-2 linguri muguri de pin/seminţe de dovleac (neprăjite), vârf sare, 2-4 frunze proaspete de mentă tocate, busuioc tocat.
Salată à la Vera
Salată verde + ruccola + spanac crud (baby-spinach), o mână miez de nucă tocat mai grosier, 1-2 linguri stafide, 2 roşii=cubuleţe mici sau 6-8 roşii cherry tăiate pe ½, 1 lămâie spălată bine şi tocată mărunt cu tot cu coajă (alegeţi lămâi cu coaja subţire), 1-2 linguri ulei sâmburi struguri/ulei din seminţe de dovleac, mentă şi busuioc proaspăt tocate. Opţional: vârf sare.
Soté de ciuperci
200-300 grame ciuperci proaspete (de preferat cu pălăria mai mare) curăţate de pieliţă şi tocate mai grosier (inclusiv codiţele lor), 1 ardei kapia tăiat cubuleţe mari, usturoi verde sau alb tăiat mărunt, vârf sare, vârf piper, 5-10 grame unt, 1 legătură mărar proaspăt tocat. În untul topit, se pun la foc iute ciupercile împreună cu ardeiul kapia , usturoiul şi condimentele; se călesc pentru 5-7 minute şi la sfârşit se pune mărarul proaspăt tocat; se acoperă cu un capac pentru a se îmbina aromele.