9 remedii naturiste pentru imunizarea de toamnă
În curând, vom intra în sezonul gripei şi al răcelilor, iar acum este momentul cel mai bun să-ţi întăreşti imunitatea. Iată câteva remedii naturiste care te vor ajuta să treci cu bine peste sezonul rece.
Tinctura de Echinacea
Echinacea are proprietăţi antifungice, ajută la întărirea sistemului imunitar, tratează virozele respiratorii, gripa şi oboseala. Dacă răceşti des, este clar că ai nevoie de o cură de echinacea. Însă poţi să o administrezi şi preventiv, mai ales că se apropie sezonul gripei şi al răcelilor. Preţ: între 7 - 10 lei.
Tinctura de propolis
Se numără printre cele mai bune remedii naturiste pentru tot felul de probleme, un adevărat medicament şi antibiotic natural. Tratează cistite, anexite, dureri în gât, tuse, răceli, inclusiv acneea. Însă, cel mai important, e foarte bună pentru stimularea sistemului imunitar. Se poate lua cu o linguriţă de miere sau se adaugă în sucuri, limonade sau ceaiuri. Preţ: între 10 – 47 de lei.
Tinctura de arnicăArnica are proprietăţi asemănătoare cu cele ale echinaceei, tratează răcelile, afecţiunile căilor respiratorii şi durerile în gât, când se face gargară cu o linguriţă de tinctură diluată în apă. Pentru creşterea imunităţii, se iau circa 30 de picături diluate în apă, dimineaţa, pe stomacul gol. Poţi face o cură de tinctură de arnică timp de o lună de zile. Preţ: între 9-11 lei.
Cătina
Cătina este plină de antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Persoanele care o consumă regulat vor beneficia de un scut împotriva răcelilor. Mai mult decât atât, miraculoasele bobiţe de cătină tratează cu succes un spectru larg de boli, de la anxietate, depresie, anemii, până la afecţiuni ale splinei, probleme hormonale, hepatită, pneumonie, gripă, diaree, ulcer, gingivite. Preţ: între 13 – 15 lei kg.
Uleiul de cătină
Este un tonic general, imunostimulator, antioxidant, antiinflamator şi cicatrizant. Se foloseşte intern, 15 picături de 2-3 ori pe zi, dar şi extern. Utilizat în ritualul de îngrijire a tenului, uleiul de cătină stimulează producţia de colagen, îţi protejează pielea de gerul din timpul iernii, precum şi de razele nocive ale soarelui, vara. Tot pentru o piele frumoasă şi catifelată, uleiul de cătină se adaugă în creme cu efect cicatrizant, emolient, antirid. Preţ: între 11 – 35 de lei.
Pulberea de cătină
Se obţine din scoarţa arbustului sau din fructele uscate şi macerate. Se administrează câte o linguriţă de trei sau patru ori pe zi, pentru întărirea imunităţii. Preţ: între 9,5 – 13 lei.
Tinctura de cătină
Se prepară din pulbere sau din fructele zdrobite, ţinute la macerat, în alcool. Extern, se aplică pe răni, fiind un bun cicatrizant. Intern se foloseşte în cure pentru întărirea imunităţii, consumându-se două linguriţe dimineaţa şi două seara, amestecate cu miere. Preţ: între 6 – 8 lei.
Ceaiul de cătină
Ceaiul din crenguţe şi frunze mărunţite sau din fructe de cătină e cea mai bună licoare în zilele reci de toamnă. E vitaminizant, remineralizant şi creşte rezistenţa organismului. Preţ: între 4 – 10 lei.
Mierea
Are proprietăţi hidratante, hrănitoare, antibacteriene şi anti-inflamatoare. Conţine vitamine, minerale şi nutrienţi de care organismul tău are mare nevoie mai ales în sezonul rece. Ia în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol, câte o linguriţă de miere. Dacă nu, adaugă miere în ceai. Atenţie însă! Mierea nu trebuie pusă în lichide fierbinţi pentru că îşi pierde din proprietăţi. Preţ: între 15 – 20 de lei.