A venit căldura, atenţie la insectele ucigaşe!

Ultima actualizare:

    Căpuşele şi ţânţarii au invadat parcurile, dar nu are cine să-i stârpească
Căpuşele şi ţânţarii au invadat parcurile, dar nu are cine să-i stârpească

Atenţie! A debutat sezonul căpuşelor. Căldura, dar şi ploile care au precedat-o, au umplut parcurile şi pădurile de insecte. Medicii spun că tot mai mulţi oameni sunt muşcaţi de căpuşe. În plus, anul acesta, avem un stres suplimentar: ţânţarii-tigru, care transmit periculosul virus Zika. Grav e că autorităţile au pierdut deja lupta cu insectele. Prin abandon!

Vegetaţia a explodat în parcuri şi păduri după zilele însorite şi cele ploioase din ultima vreme. Un mediu propice pentru înmulţirea insectelor. Şi sezonul acestora este de abia la început! Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să fim foarte atenţi atunci când ieşim în natură. „În ultima perioadă, la Camera de gardă se prezintă, zilnic, două-trei persoane muşcate de căpuşe. Fiecare pacient primeşte un tratament standard, respectiv o doză de antibiotic. Dacă la 5-6 zile de la muşcătură apar complicaţii, pacienţii trebuie să se prezinte la medic”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, dr. Cătălin Apostolescu.

Țânțarii-tigru transmit virusul Zika

O altă problemă este cea a ţânţarilor-tigru, responsabili pentru transmiterea virusului Zika, cel care produce microcefalie (n.r. cap anormal de mic) la nou-născuţi. Acesta a băgat spaima în locuitorii Americii Latine, unde, de câteva luni, milioane de oameni au fost infectaţi după ce au fost înţepaţi. Specialiştii de la Institutul Cantacuzino le-au atras atenţia autorităţilor că ţânţarul cu pricina trăieşte şi la noi, el fiind depistat atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Ilfov.

Ţânţarii tigru, care provoacă malformaţii grave copiilor încă  nenăscuţi, se dezvoltă în marile depozite de cauciucuri uzate jpeg

Cu toate acestea, pentru prima oară după Revoluţie, nimeni nu are contract cu Primăria Capitalei pentru clasica dezinsecţie, aşa că ţânţarii au fost lăsaţi să se înmulţească în voie. În ceea ce priveşte ”căpuşeriada”, se merge pe acelaşi principiu ca şi până acum: autorităţile sfătuiesc oamenii „să ocolească zonele cu iarbă mare”. Firma 3D care deţinea monopolul acestei activităţi şi-a terminat contractul, iar autorităţile s-au împotmolit în formalităţile pentru organizarea unei noi licitaţii. „Procedura s-a blocat la autorităţile statului care trebuie să verifice legalitatea licitaţiilor”, a declarat Magda Iuga, director în Primăria Capitalei care se ocupă de astfel de campanii. „Trebuiau făcute tratamente pentru ţânţari de la începutul lunii martie, pentru că acum larvele sunt deja giganţi. La fel la căpuşe. Uitaţi-vă, colcăie în spaţiile verzi!”, ne-a spus reprezentantul unei firme de dezinsecţie.

«Ţânţarii ar fi trebuit să apară la sfârşitul lunii»

Biologul Constantin Răduţu studiază de zeci de ani modul cum se dezvoltă ţânţarii în parcurile şi pe malurile lacurilor din Capitală şi avertizează că oraşul se află într-o situaţie gravă. ”În mod normal, ţânţarii apăreau la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. În acest an, caracteristicile vremii i-au adus mai devreme cu o lună în parcuri şi pe malurile lacurilor şi au favorizat înmulţirea fără precedent a acestora”, dezvăluie Răduţu. El a spus că trebuie să ne fie teamă şi de căpuşe, pentru că avem de-a face cu o situaţie gravă, s-au înmulţit alarmant. Deşi acestea apar de obicei în prima lună de primăvară, temperaturile ridicate şi-au spus cuvântul şi în cazul lor şi au umplut spaţiile verzi cu un număr record de insecte.

«Căpuşele pot transmite infecţii grave» 

Cea mai periculoasă boală care poate fi transmisă de căpuşe este maladia Lyme, care provoacă severe tulburări cardiace sau neurologice, ne-au spus specialiştii. „Simptomele apar la câteva zile de la muşcătură şi sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, însă, şi se ajunge la paralizia feţei sau la probleme cardiace foarte grave. În stadiu avansat, apar tulburări neurologice severe. Dacă e descoperită la timp, boala poate fi tratată cu ­antibiotice”, ne-a explicat prof. dr. Emanoil Ceauşu, infecţionist la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală.

Aşa te fereşti de căpuşe!

  • inspectează atent copiii atunci când se întorc de la joacă;
  • după o drumeţie, spală imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte care pot fi spălate, pe care le-ai folosit sau au intrat în contact direct cu iarba;
  • dacă ai curte, nu lăsa iarba să crească prea mult;
  • poartă haine adecvate atunci când mergi în excursii;
  • poartă pantaloni lungi pe care să îi bagi în adidaşi;
  • poartă haine colorate, astfel încât să detectezi imediat o căpuşă;
  • leagă-ţi părul în coadă;
  • controlează atent animalele de companie dacă au căpuşe;
  • nu depozita lemnele de foc lângă casă;
  • nu sta direct pe iarbă atunci când mergi la un picnic;
  • evită zonele cu multă iarbă şi tufişuri;
  • foloseşte insecticide pentru iarbă şi vegetaţia din curte.

Ce faci când eşti înţepat

Nu intra în panică dacă găseşti o căpuşă pe animalul sau copilul tău. Iată ce trebuie să faci atunci când găseşti o căpuşă:

  • nu atinge căpuşa cu mâinile goale. Foloseşte o mănuşă sau un şerveţel;
  • îndepărtează căpuşa cu o pensetă;
  • nu omorî căpuşa, ci depoziteaz-o într-o pungă pe care o sigilezi şi o arunci la gunoi;
  • după ce ai îndepărtat căpuşa, spală bine zona respectivă cu apă şi săpun şi aplică o soluţie antiseptică;
  • sună medicul.

Protejaţi-vă cu substanţe care ţin insectele departe!

Înainte să ieşiţi în natură, ar fi bine să aplicaţi pe piele un spray sau o loţiune repelentă, care să ţină departe insectele sau să folosiţi brăţări speciale, care au acelaşi efect. Preţurile acestor substanţe variază între 14 şi 25 de lei, iar cele ale brăţărilor, între 7 şi 8,60 de lei.

simeon stalpnicul png

Miercuri și joi vom avea 30˚C

Potrivit ANM, miercuri (6 aprilie) și joi (7 aprilie) temperaturile vor ajung până la 30˚C, în sud-vestul, centrul, zonele deluroase şi nord-vestul României. Temperaturile vor scădea uşor începând de vineri, astfel că în nord-vestul ţării vor fi 25˚C, iar în sudul României vor fi 21…22˚C, dar chiar şi aceste valori sunt peste cele care ar fi normale pentru această perioadă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net