Acum este momentul să-ţi cureţi aerul condiţionat!

Ultima actualizare:

    Filtrele murdare pot provoca o  mulţime de probleme de sănătate
Filtrele murdare pot provoca o mulţime de probleme de sănătate

La începutul sezonului cald, înainte de a începe să foloseşti aerul condiţionat, curăţă-i filtrele, igienizează-l în ansamblu. În caz contrar, rişti alergii şi grave probleme respiratorii din cauza aerului murdar emanat. Iată ce recomandări au medicii pentru răcorirea în siguranţă a încăperilor.

Folosirea aparatului de aer condiţionat a devenit indispensabilă într-o clădire de birouri, dar şi acasă atunci când temperaturile exterioare încep să crească. Din păcate, cu cât este folosit mai mult, cu atât creşte şi incidenţa episoadelor de nevralgii, alergii, rinosinuzite şi a bronhopneumoniilor. Aceste afecţiuni se manifestă  atât la copii, cât şi la adulţii cu imunitate scăzută. “Aerul rece predispune la instalarea şi acutizarea episoadelor de răceală. Alergiile nazale prin factori exogeni ca praf, pulberi sau spori de fungi sunt şi ele cu incidenţă crescută la populaţia care utilizează aparatele de  aer condiţionat ale căror filtre nu au fost schimbate conform indicaţiilor. Pacienţii mai pot acuza dureri de cap, cefalee, senzaţie de înfundare a nasului, obstrucţie nazală cu rinoree şi strănut. Iniţial nu se face legătura între aerul condiţionat şi episoadele de strănut sau obstrucţie nazală. Diag-nosticarea şi tratamentul corespunzător se fac de către medic, astfel, prezentarea la doctor şi înlăturarea pe cât posibil a utilizării aerului condiţionat sunt soluţiile”, a declarat dr. Patricia Ene, medic primar ORL şi manager al Spitalului Judeţean Ilfov.


    Medic Patricia Ene
Medic Patricia Ene

Potrivit specialistului, temperatura ideală la care ar trebui să stăm într-o încăpere este în jurul valorii de 22 de grade...+/- 3 grade, în funcţie de toleranţa fiecărui individ. Pe timp de caniculă utilizarea aparatului de aer condiţionat este indicat să se facă la valori de maximum 10 grade mai puţin decât temperatura de afară. De asemenea, este indicat ca orientarea fluxului de aer să fie spre un loc liber unde nu se află nimeni, astfel încât circulaţia aerului în cameră să fie cât mai eficientă. 

De asemenea, variaţiile de temperatură (cald-frig) sensibilizează mucoasa nazală şi supun organismul la un efort de adaptare, slăbindu-i imunitatea. Bacteriile şi virusurile răspândite chiar de aerul condiţionat pot mai uşor ataca organismul, cauzând infecţii respiratorii. Filtrele necurăţate cresc incidenţa, în special la copii, de a face aşa-numita “pneumonie de aer condiţionată” care, nedepistată şi netratată corespunzător, poate fi chiar fatală. “Sfatul meu e de a limita pe cât posibil utilizarea aerului condiţionat, de a nu sta direct în fluxul de aer, ci cumva adăpostit, iar temperatura ambientală să fie de 22 de grade”, mai spune dr. Patricia Ene.

Semne care trebuie să-ţi dea de gândit

simeon stalpnicul png

Primul semn că e nevoie să cureţi filtrele este mirosul de umezeală pe care îl degajă aparatul, atunci când e pornit. Mirosul neplăcut demonstrează murdăria din interior. Un alt semn este că aparatul „trage mai greu”, nu răceşte atât de repede pe cât o făcea înainte. Filtrele murdare şi pline de praf reduc eficienţa aparatului cu până la 20%, iar un alt dezavantaj este consumul mai mare de energie.

Cum se curăţă filtrele

simeon stalpnicul png

Înainte de a te apuca de treabă, scoate aparatul din priză pentru a nu risca să te curentezi. Pentru a scoate filtrul, trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi, desprinde filtrul de aer şi trage-l în jos. Spală-l sub jet de apă şi dezinfectează-l cu spirt sau cu apă şi oţet. Filtrele ar trebui spălate o dată la 6 luni, sau chiar mai des (la 2-3 luni) dacă aparatul e poziţionat într-o încăpere cu praf. Unitatea aparatului se curăţă şi ea. Masca este detaşabilă şi trebuie spălată. Şterge-o de praf cu o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net