Adevărat sau fals despre herpes
Herpesul apare sub forma unei erupții de vezicule pline cu lichid, de obicei în jurul gurii, dar uneori și în nas sau pe organele genitale. Bășicile sunt dureroase și se acoperă de cruste, care cad după 8-10 zile. Este o afecțiune des întâlnită, despre care există o sumedenie de idei și păreri preconcepute.
Herpesul buzelor și cel genital au cauze diferite
Fals. Herpesul care apare la nivelul gurii este cauzat de virusul herpes simplex HSV-1, iar cel genital de virusul HSV-2. Totuși, ambele virusuri pot cauza ambele tipuri de herpes. În trecut, medicii credeau că HSV-1 nu este o infecție care poate fi contractată pe cale sexuală, dar recent s-a confirmat că ambele tipuri pot fi transmise atât prin sărut, cât și prin intermediul contactului sexual genital.Unii cercetători estimează chiar că HSV-1 este responsabil în proporție de aproape 50% de apariția cazurilor de herpes genital.
Herpesul rămâne în corp toată viața
Adevărat. Virusul herpetic se deplasează din piele prin nervi către rădăcina acestora și în ganglioni, unde rămâne în stare latentă. El va reapărea mereu în același loc, în prelungirea nervilor afectați. Frecvența recidivei diferă de la o persoană la alta - poate fi o dată pe lună, dar și la un interval de câțiva ani.
Herpesul este o afecțiune foarte comună
Adevărat. Studii și analize epidemiologice au arătat că aproximativ 80% din populația adultă este infectată cu virusul HSV-1 și circa 20% cu virusul HSV-2.
Află pe Clicksanatate.ro ce poate provoca recidiva herpesului!