Alimentația anticolesterol: ce ne recomandă specialiștii
Dieta echilibrată, săracă în grăsimi de origine animală, este prima recomandare a medicului pentru persoanele cu dislipidemie. Adoptând o astfel de alimentație valorile grăsimilor în sânge se pot normaliza, evitându-se inclusiv administrarea de medicamente.
De ce principii trebuie să ții cont
- Limitează sau evită consumul de grăsimi de origine animală (saturate), care cresc nivelul colesterolului „rău“: carne, brânzeturi, unt, mezeluri.
- Mizează pe grăsimile „bune“: polinesaturate (ulei de soia, de floarea-soarelui, de porumb – sursă de acizi grași Omega-6 și ulei de pește, bogat în acizi grași Omega-3) și mononesaturate (nuci, arahide, ulei de măsline). „Grăsimile vegetale mononesaturate şi polinesaturate de calitate şi în cantităţi moderate trebuie să reprezinte majoritatea grăsimilor consumate“, recomandă medicul Adrian Copcea.
- Limitează și consumul de grăsimi vegetale hidrogenate. Prin procesul de higrogenare, uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei. Grăsimile hidrogenate sunt prezente în produsele fast-food, produsele de patiserie, margarină, dulciuri.
- Consumă pește de 2-3 ori pe săptămână (macrou, somon, ton, hering).
Află pe clicksanatate.ro ce alimente este bine să eviți dacă ai probleme cu colesterolul