Alimente permise şi interzise dacă ai probleme cu bila
Stilul de viaţă nesănătos şi alimentaţia dezechilibrată duc la apariţia şi agravarea afecţiunilor biliare. Ajustează dieta, în special în aceste zile când sărbătorim Paştele, pentru că este cea mai bună metodă de a menţine sănătatea biliară.
Colecistul este un organ-anexă al căilor biliare, un rezervor în care lichidul biliar (bila) se adună între mese. Când mâncăm, bila se varsă în tubul digestiv, ajutând, în special, la digestia grăsimilor. Patologia biliară poate apărea din cauza problemelor de motilitate, de contractilitate a vezicii biliare, numite şi dischinezii sau bila leneşă, cum se mai spune în termeni populari. Printre simptomele problemelor cu bila se numără durere în partea dreaptă, sub coastă, dureri de cap, greaţă şi vărsături. Ca să stabilizăm starea de sănătate, cel mai eficient este să urmăm un regim alimentar, din care să fie înlăturate grăsimile saturate (animale) şi să luăm tratamente cu antispastice. Este important să respectăm indicaţiile alimentare, pentru a evita complicaţiile, cum este litiaza (pietre) biliară, caz în care se impune operaţia.
Ştiai că...
...statistic, probleme biliare sunt mai frecvente la persoanele de sex feminin şi la cele cu greutate corporală în exces?