Alimentele populare care favorizează hipertensiunea și diabetul de tip 2. Dr. Irinel Popescu avertizează: „Riscul crește exponențial”

Dr. Irinel Popescu a spus ce alimente trebuie să excludă oamenii din meniul zilnic pentru prevenirea problemelor de sănătate, precum hipertensiune și diabet de tip 2. Recomandarea se adresează în special persoanelor vârstnice.

Dr. Irinel Popescu / Foto: Shutterstock
Dr. Irinel Popescu / Foto: Shutterstock

Este vorba despre alimentele ultraprocesate din comerț, cu ingrediente care ne pot afecta sănătatea, precum sarea.

În exces, sarea crește tensiunea arterială și poate provoca probleme cardiovasculare, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, avertizează Prof. Dr. Irinel Popescu, medic primar Chirurgie Generală, considerat „părintele transplantului hepatic în România”:

Sarea, în cantități mari, are efecte în primul rând asupra tensiunii arteriale. Doamna Prof. Dr. Maria Dorobanțu (n.r. - Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială) a făcut mai multe studii pe tema asta, pe populația României și s-a demonstrat că există un consum ridicat de sare care ar trebui mult mai bine controlat. Faptul că vârstnicii, într-un procent mare suferă de hipertensiune arterială, una dintre cauze este consumul excesiv de sare”, a explicat medicul, potrivit gândul.ro. „Riscul de a consuma zahăr în exces accentuează diabetul de tip 2, cu toate efectele sale negative”, a adăugat medicul.

Mai mult decât atât, aceste produse nu doar că afectează tensiunea arterială sau nivelul glicemiei, dar contribuie și la dezechilibre metabolice complexe: „Toate aceste produse cumulate conturează așa-numitul proces metabolic. Ele merg mână în mână, iar riscul crește exponențial”, avertizează Dr. Irinel Popescu, conform sursei precizate.

Top 3 alimente ultraprocesate bogate în sare

Unele produse din comerț conțin niveluri surprinzător de ridicate de sodiu, iată câteva exemple:

1. Creveții ambalați și congelați au o cantitate ridicată de sare și conservanți pentru menținerea texturii și aromei. O porție de 85 g poate ajunge la 800 mg sodiu, aproximativ o treime din cantitatea zilnică recomandată.

2. Supele instant sunt bogate în sare și conțin aditivi periculoși. O porție de 245 g poate furniza până la 700 mg sodiu, adică aproape 30% din necesarul zilnic.

3. Mezelurile au, de asemenea, un conținut ridicat de sare. O porție de 85 g de șuncă procesată poate atinge 1.117 mg, aproape jumătate din aportul zilnic. 



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
YXNoPTM0MTk0ZjQyOWViODE3Mjk2YTJiOGY3M2M4ZWZkOWIx thumb jpg
image png
Hortensia Papadat Bengescu portrait1 jpg
RO SV Vatra Dornei railway station 1 jpg
Tu știi ce cadou să îi cumperi copilului tău de Crăciun  TOP 4 opțiuni din care să alegi + Cadouri sub brad jpeg
 Ciprian Ciucu și Nicușor Dan Inquam Photos / George Călin
image png
sclavi lumea antica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net