Alternative mai sănătoase pentru zahărul din comerţ
De ce să eviţi zahărul?
Zahărul nu este un aliment de pe lista celor interzise, ci doar unul ce trebuie consumat cu moderaţie, spun specialiştii în nutriţie. Având în vedere efectele negative ale consumului unei cantităţi tot mai mai mare de zahăr, specialiştii trag semnale de alarmă privind acest aliment.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât multe persoane aleg ca îndulcitor zahărul alb, dintre toate variantele de îndulcitor de pe piaţă. Găsit în cantităţi mici în multe dintre produsele din comerţ, zahărul, în special cel rafinat, nu este decât o sursă de calorii goale, deoarece nu conţine fibre, vitamine sau minerale. În plus, el are un indice glicemic foarte ridicat, ceea ce face ca riscul de apariţie a diabetului să crească odată cu trecerea timpului.
Zahăr sau îndulcitori artificiali?
În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe controverse când vine vorba de îndulcitorii artificili (aspartam, zaharină, sucraloză). Zahăr sau îndulcitori artificiali? Care este cea mai bună alegere? Spre deosebire de zahăr, îndulcitorii sunt substanţe chimice sau compuşi care îndulcesc fără a avea multe calorii.
Cu toate acestea, mai multe studii în domeniu au arătat că îndulcitorii au o putere mai mare de a îndulci decât zahărul, ceea ce creşte şi riscul de apariţie a problemelor de sănătate (migrene, obezitate, diabet zahart etc.). De exemplu, numerose studii au arătat că aspartamul este de 180 de ori mai dulce decât zahărul.
Asemenea zahărului, îndulcitorii se pot folosi separat pentru a îndulci preparatele, dar îi consumăm şi fără să ştim, mai ales că ei se găsesc în multe dintre produsele din comerţ, cum este guma de mestecat, sucuri, cafeaua instant, vitamine, îngheţată, bomboane, iaurturi.