Ambrozia a făcut deja primele victime la Iași. Uite cum te poți feri de alergii

Ultima actualizare:

    Potrivit medicilor, alergia la ambrozie provoacă probleme grave
Potrivit medicilor, alergia la ambrozie provoacă probleme grave

Suntem în plin sezon al alergiilor provocate de ambrozie. Zeci de români ajung la spital, zilnic, după expunerea la această plantă. Acum, autritățile din Iași sunt în alertă după ce mai multe persoane au avut nevoie de tratamente de urgență din cauza acestei buruieni.

În fiecare zi, la spitalele din județul Iași ajung cel puțin trei pacienți cu alergie severă. Zeci de ieșeni afectați de ambrozie au sesizat Prefectura și Direcția Agricolă. Autoritățile au început controalele iar cei care nu și-au eradicat planta de pe terenurile proprii riscă amenzi usturătoare

Specialiștii spun că o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Alergiile la această plantă  apar în perioada iunie-iulie şi ating valori maxime în august-septembrie.

Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt strănutul frecvent, mâncărimile de nas și de ochi și secreţiile nazale abundente. Medicii spun că pacienții care manifestă aceste simptome sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm, cum ar dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare. 

Uite cum te poți feri de alergia la ambrozie

 Există însă şi câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe. Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, recomandă, pe pagina sa de Facebook, 10 metode pentru a te feri de alergiile provocate de ambrozie.

1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa). Insectele pot fi evitate prin montarea de plase de protecţie.2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o sprafaţă cât mai mare şi ochelari de soare. Pentru insecte puteţi utiliza şi repelenţi dar la copii fiţi atenţi la compoziţie şi la modul de aplicare. Evitaţi parfumurile intense şi culorile vii ce vor atrage imediat insectele.3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încăltâmintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie sau utilizaţi substanţe toxice în spaţii închise, să ţineţi geamul larg deschis şi să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţ aspiratoare etanşe.5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.6. Formele severe, întalnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic pâna la şoc anafilactic sau edem Quincke.7. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (eruptii, prurit, disfonie, dispnee). Evolutia poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzator.8. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.9. Învăţaţi modul şi tehnicile de administrare a acestei medicaţii.10. Nu în ultimul rând, respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.

Rețineți (mai ales în această perioadă). 1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Aproape doi din zece români sunt alergici la această buruiană. Conform specialiștilor, o plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen de 20 microni diamentru și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.

Citește și: 

Cum ne protejăm de alergia la ambrozie. Specialiştii ne recomandă să aerisim locuinţele doar noaptea

A început sezonul alergiilor. Ce este ambrozia, planta care ne dă bătăi de cap în fiecare an

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net