Analize pe care fiecare femeie e bine să le facă anual

Ultima actualizare:

Organismul femeii trece prin schimbări permanente. Fie că sunt fizice sau hormonale, date de vârstă, de starea generală de sănănate sau de istoricul familial, toate aceste schimbări pot influenţa, în primul rând, cea mai importantă capacitate a unei femei: cea reproductivă. De aceea, o dată pe an trebuie făcute o serie de analize la medicul ginecolog. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare infertilitate, ne spune care sunt acestea.

În tinereţe. De la începerea vieţii sexuale şi până la vârsta de 30 de ani, este recomandat ca examenul ginecologic anual să fie completat de un examen bacteriologic al secreţiei vaginale şi de unul citologic (Babeş-Papanicolau). Acestea pot releva prezenţa vaginitelor, candidozelor, bolilor cu transmitere sexuală, herpesului genital, uretritei sau bolii inflamatorii pelvine. Testul Babeş-Papanicolau poate identifica prezenţa unor celule anormale de la nivelul colului uterin. Tot în cadrul examenelor, la recomandarea medicului se pot efectua ecografia transvaginală (indicată în afecţiunile uterului şi ovarelor) şi testul HPV. De asemenea, o dată la trei ani, poate fi efectuat un examen clinic al sânilor şi o ecografie mamară (tot la recomandarea medicului), pentru depistarea precoce a nodulilor şi mai cu seamă a naturii acestora. 

Dr. Andreas Vythoulkas,  medic specialist  obstetrică-ginecologie
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

După 30 de ani, chiar dacă incidenţa infecţiei cu virusul HPV este mai scăzută, se menţin recomandările de efectuare, anual, atât a examenului bacteriologic cât şi a celui citologic, pentru că riscurile apariţiei cancerului de col uterin par să fie mai mari. Bineînţeles, nu trebuie aşteptat să treacă un an calendaristic pentru prezentarea la aceste investigaţii dacă între timp apar simptome deranjante sau îngrijorătoare. Menstrele neregulate şi sângerările între menstre, durerile pelvine accentuate sau durerile din timpul actului sexual, toate sunt motive întemeiate de a solicita o consultaţie ginecologică.

La menopauză. Există o concepţie profund greşită potrivit căreia, în perioada menopauzei sau după aceasta, o femeie nu mai trebuie să meargă regulat la ginecolog. În realitate, riscul de cancer de sân şi al celui ovarian creşte odată cu vârsta. Aşadar, frecvenţa controalelor şi analizelor mai sus menţionate rămâne constantă (anuală), până la vârsta de 60 de ani. Examenul clinic al sânilor trebuie să fie de asemenea anual şi, la solicitarea medicului, poate fi completat, tot anual, de o mamografie bilaterală. 

Alte investigaţii recomandate 

În afară de analizele ginecologice, sunt şi alte teste pe care femeile trebuie să le facă periodic. Între 20 şi 30 de ani, pachetul de screening include o consultaţie de medicină internă, o ecografie abdominală, una tiroidiană, alături de un pachet de bază de analize de sânge. Dacă avem suspiciuni în privinţa unei posibile probleme de sănătate, continuăm cu alte teste şi investigaţii. Între 30 şi 40 de ani, se pot adăuga, pe lângă analizele de mai sus, şi markerii tumorali şi hepatici. Între 40 şi 50 de ani, mai trebuie să incluzi un consult cardiologic, un EKG, mamografia şi consultul gastroenterologic, o colonoscopie şi o endoscopie, la indicaţia medicului. După 50 de ani, colonoscopia devine obligatorie.

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net