Analizele medicale – Cele mai importante teste pentru femeile de toate vârstele

19 martie 2020
article img
Foto pexeles.com

Obligația pe care o ai față de sănătatea ta trebuie să te încurajeze să vizitezi medicii specialiști pentru a efectua testele și analizele importante în mod regulat. Prevenirea este cel mai bun tratament și, indiferent de vârstă, trebuie să dai multă atenție felului în care poți depista din timp o afecțiune. Aceasta va fi vindecată mai ușor, iar în alte cazuri te poți bucura de liniștea sufletească dacă testele se dovedesc a fi negative și totul merge bine. Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru a trece pe la medic:

Control ginecologic

Este recomandat ca fetele adolescente să viziteze cabinetul unui medic ginecolog încă dinainte de prima menstruație. Medicul le poate explica mai multe despre schimbările care urmează să se întâmple în corpul lor și ce înseamnă ciclul menstrual pentru organismul femeilor. Așadar, dacă ai o fiică discută deschis cu ea despre importanța unui astfel de control. În general, majoritatea femeilor aleg să viziteze ginecologul după ce își încep viața sexuală sau doar atunci când apar diferite probleme, precum o posibilă infecție care prezintă simptome.

Unul dintre cele mai importante teste în viața fiecărei femei este testul Papanicolau. Acesta are rolul de a depista celulele HPV – un virus cu transmitere sexuală care, în timp, poate provoca apariția cancerului de col uterin. Îngrijorător este faptul că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității cauzate de acest tip de cancer. Deoarece cancerul de col uterin nu se manifestă decât în stadiile târzii, femeile nu știu că suferă de această boală. Din acest motiv, testele efectuate regulat, la recomandarea medicului, sunt cel mai bun mod de a preveni o boală gravă. El trebuie efectuat prima dată după debutul vieții sexuale și repetat periodic în funcție de indicațiile ginecologului. De asemenea, acest test identifică și posibilele infecții vaginale.

Analize de sânge

Printre cele mai importante analize de sânge pe care ar trebui să le efectuezi se numără cele care privesc glanda tiroidei și hormonii tiroidieni, nivelul vitaminei D, colesterolul și glicemia. Toate acestea au rolul de a detecta anumite insuficiențe sau dezechilibre la nivelul organismului înainte de a indica prezența unei boli. Iată ce înseamnă fiecare:

Glanda tiroidei

Glanda tiroidei produce hormoni care au rolul de a echilibra metabolismul. Femeile sunt predispuse la a dezvolta hipotiroidism (secreție redusă de hormoni) sau hipertiroidism (secreție excesivă de hormoni). Cel mai des se efectuează testul TSH – hormonul tireostimulant al hipofize, dar și TT3 (triiodotironina serică totală) și TT4 (tiroxina serică totală).

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, iar odată ce înaintezi în vârstă, nivelul acesteia în organism trebuie urmărit cu atenție pentru a observa schimbările care intervin și pentru a corecta deficitul.

Colesterolul

În cazul femeilor peste 20 de ani se recomandă ca nivelul colesterolului să fie verificat anual. Dacă nu se intervine atunci când nivelul este ridicat, acesta poate bloca arterele și apar riscuri semnificative de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Odată cu prelevarea analizelor de sânge se urmărește nivelul colesterolului „rău” – LDL, al colesterolului „bun” – HDL și al trigliceridelor – grăsimile din sânge.

Glicemia

Nivelul zahărului din sânge trebuie urmărit îndeaproape, în special dacă ai cazuri de diabet în familie sau știi că ești predispusă la această boală. În funcție de vârstă și istoric, medicul de familie te poate sfătui în legătură cu frecvența cu care trebuie să repeți aceste analize de sânge. Pentru persoanele sănătoase, nivelul glicemiei dimineața, pe stomacul gol, ar trebui să măsoare între 70 și 100 mg/dl.