Aşa afli dacă ai probleme la colon sau la pancreas

Ultima actualizare:

Investigaţiile medicale făcute la timp îţi pot salva viaţa. Pentru a explora organele şi structurile interne, adică esofagul, stomacul, duodenul, bronhiile, pancreasul, căile biliare, rectul şi colonul, dar şi pentru a depista agenţii patogeni care se regăsesc în intestine, îţi poţi face următoarele proceduri, în funcţie de specificul fiecăreia.

Colonoscopia 

Aceasta permite medicului să examineze interiorul intestinului gros (rectul şi colonul) cu ajutorul unui tub subţire şi flexibil, prevăzut cu o cameră mică în vârf. Procedura este folosită pentru a descoperi hemoroizi, polipi, tumori, zone ulcerate sau zone de inflamaţie. În timpul analizei, se poate preleva ţesut pentru biopsie sau pot fi extirpate tumori de la nivelul colonului sau rectului. Analiza mai determină cauzele unor simptome precum dureri abdominale, sângerări anale şi scădere bruscă în greutate. Înainte de testare, colonul tău trebuie să fie complet curăţat, aşa că urmează timp de două zile o dietă cu lichide: supă de legume, suc de fructe, apă, ceai. În plus, seara de dinainte e posibil să trebuiască să iei un laxativ sau, în unele cazuri, să faci o clismă. 

Ce presupune investigaţia

Colonoscopia durează între 30 şi 60 de minute. Înainte de intervenţie, ţi se vor administra medicamente contra durerii şi un sedativ moderat, pentru relaxare. În timpul procedurii, poţi să simţi crampe uşoare. Maximum o oră după procedură, poţi avea dureri uşoare sau senzaţie de balonare. Uneori, se resimt dureri abdominale severe, febră, ameţeală sau slăbiciune, iar în aceste situaţii ai nevoie de asistenţă medicală. A doua zi ar trebui să fii complet recuperat. Colonoscopia este contraindicată gravidelor, în caz de hemoragie abundentă, instabilitate cardiorespiratorie şi de infarct miocardic. Costul investigaţiei este între 250 şi 500 de lei. 

Fibroscopia 

Este un tip de investigaţie care foloseşte o cameră fixată la capătul unui cablu şi astfel „vede“ organele tubului digestiv, dar şi structurile învecinate ale stomacului, cum sunt pancreasul şi căile biliare. Cu ajutorul acestei proceduri, pot fi depistate ulcerul, inflamaţiile, dar şi o posibilă tumoare. Fibroscopul poate fi prevăzut, de asemenea, cu instrumente medicale pentru prelevarea unei mostre de ţesut, pentru extragerea corpilor străini, pentru spargerea sau extragerea unor calculi (de la nivelul vezicii biliare) ori pentru închiderea vaselor care sângerează.

Investigaţia se realizează cu anestezie locală la nivelul gâtului şi durează în medie 30 de minute. Dacă îţi faci o fibroscopie a colonului, medicul îţi va face anestezie generală. De asemenea, se foloseşte anestezia generală în cazul fibroscopiei la copii. Riscurile acestei metode sunt foarte rare şi includ apariţia unor perforaţii sau a sângerărilor. Dacă după investigaţie ai dureri, vomă cu sânge sau febră, mergi de urgenţă la spital. Fibroscopia costă între 80 şi 150 de lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net