Aşa arată aparatele care salvează viaţa bebeluşilor prematuri la Spitalul Elias din Bucureşti

Ultima actualizare:
Eva Maria a supravieţuit deşi s-a născut la 29 de săptămâni
Eva Maria a supravieţuit deşi s-a născut la 29 de săptămâni

Doar câteva secunde pot face diferenţa în procesul de salvare a unui copil născut prematur. Iar numărul bebeluşilor care se grăbesc să vină pe lume mai repede este foarte mare. Unii sunt sunt recuperaţi şi ajung repede în sânul familiei. Alţii, din păcate, nu supravieţuiesc. Şi nu din cauza neprofesionalismului medicilor ci, în general, din cauza dotării precare a spitalelor. Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat Spitalul Elias din Capitală cu aparatură perfomrantă care poate salva viaţa nou-născuţilor.

Pentru medicii de la Clinica de Neonatologie a Spitalului Elias din Capitală lupta pentru viaţa bebeluşilor care se nasc cu probleme de sănătate este mai uşoară de acum înainte. Vor avea la dispoziție o Stație de lucru completă pentru hipotermie terapeutică, în valoare de 40.118 de Euro, care va schimba semnificativ viața nou-născuților cu hipoxie perinatală (sufocare n.r).

Este vorba despre aparatură performantă  donată în cadrul campaniei Organizaţiei Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile, ce are ca obiectiv dotarea secțiilor de neonatologie cu tot ceea ce este necesar salvării copiilor născuți prematur.

Spitalul Elias din Capitală a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie necesară salvării vieţii copiilor născuţi prematur
Spitalul Elias din Capitală a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie necesară salvării vieţii copiilor născuţi prematur

Aparatura este extrem de utilă având în vedere că numai anul acesta, la Spitalul Elias zeci de prematuri au venit pe lume.

 „Unitatea de terapie intensivă neonatală  a spitalului nostru asigură servicii medicale de înaltă calitate.(...) Managerierea  acestor pacienți, la un nivel  care să îmbunătățească semnificativ prognosticul neuropsihic al acestui tip de pacient, implică aparatură elaborată, performantă și, în consecință, costisitoare. Folosirea hipotermiei controlate poate schimba, în majoritatea cazurilor, evoluția clinică a pacienților, ameliorând mult prognosticul și, prin asta, schimbând calitatea vieții nou-născuților cu hipoxie perinatală”, a explicat Prof. Dr. Simona Vlădăreanu,  șeful Clinicii de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Ea este Eva Maria, fetiţa care s-a născut la 29 de săptămâni

Trebuia să se nască în luna mai însă s-a grăbit şi a venit pe lume în luna februarie.  Avea doar câteva sute de grame. Faptul că este în viaţă şi este sănătoasă reprezintă pentru părinţi o minune, iar pentru doctori un succes medical.  „ A venit pe lume pe 21 februarie, la 29 de săptămâni. Trebuia să se nască în luna mai. Şansele de reuşită erau foarte mici. Ea este o luptătoare şi echipa de la Neonatologie a lucrat pentru ea. Le sunt foarte recunoscătoare. Este o minune ce au făăcut pentru ea. Foarte puţini copii supravieţuiesc în condiţiile date. Eu aveam ceva probleme de tenspune. Eram urmărită de medicii de aici. Am fost internată aici. Într-o zi mi s-a făcut rău şi medicii au fost nevoiţi să intervină.  Să îmi salveze viaţa. Au reuşit să ne salveze pe amândouă. Este un copil foarte dorit. Am stat în spital opt săptămâni. Când a ajuns la greutatea de două kilogreame ne-a dat drumul acasă”, a povestit Elena Opriţean, mama fetiţei născute prematur la Spitalul Elias.  


    Eva Maria a supravieţuit deşi s-a născut la 29 de săptămânifoto: Click!
Eva Maria a supravieţuit deşi s-a născut la 29 de săptămânifoto: Click!

Zeci de prematuri, născuţi la Spitalul Elias

 În 2019, la maternitatea Spitalului Elias, s-au născut 1.645 de copii, dintre care  161 prematuri. Alți trei nou-născuți au venit prin transfer de la alte maternități, pentru a primi îngrijiri corespunzătoare, se arată în rapoartele medicale de la Spitalul Elias.

Până la sfârșitul anului, numărul maternităților dotate în cadrul programului de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii, se va ridica la 96, cu un total de peste 630 de echipamente donate.

Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, viața prematurilor depinde de investiția în maternități.

 ”Medicii ne sunt parteneri valoroși în acest proiect susținut de dotare a maternităților cu tot ceea ce este necesar salvării nou-născuților prematur sau cu patologii severe.  Este important să ducem aparatură medicală performantă exact acolo unde lipsește, pentru ca nașterea să nu mai reprezinte un factor de discriminare în România”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. Echipamentul medical complex a fost achiziționat cu suportul Libris, unul dintre partenerii de cursă lungă ai programului de combatere a mortalității infantile. 

Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență.

„Programul de combatere a mortalității infantile, pe care îl derulează Salvați Copiii a devenit  un parteneriat social solid între medici, organizație și companiile care au înțeles că rolul lor în salvarea prematurilor este enorm. De aceea, contăm în continuare pe implicarea acestora în lupta pentru supraviețuirea prematurilor”, a declarat Amalia Năstase, Ambasador al Campaniei Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile.

Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.  Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75%  din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

Citeşte şi:

Uite cum arată ventilatorul neonatal de 35.000 de euro! Aparatul salvează viețile bebelușilor născuți prematur la Spitalul Universitar din București

Miracol pentru un bebeluș născut prematur! A supraviețuit, deși avea doar 400g

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net