Aşa îţi convingi copilul să mănânce fructe şi legume
În urma unor studii, cercetătorii de la Monell Centre din Philadelphia, SUA, au ajuns la concluzia că bebeluşii încep să agreeze gustul fructelor şi legumelor încă din burtică. De aceea e bine ca mamele să aibă o dietă sănătoasă pe toată durata sarcinii şi a alăptatului. Astfel nu riscă să aibă copii mofturoşi, şi la înţărcare aceştia vor accepta mai uşor alimentele, pe care ele le-au consumat în timp ce erau gravide.
Astfel, micuţii ale căror mame au băut regulat suc de morcovi consumă aproape de două ori mai multe cereale cu aromă de morcovi (80 g) comparativ cu copiii ale căror mame nu au consumat acest suc (44 g). În plus, bebeluşii sunt programaţi biologic să fie atraşi de alimentele dulci şi sărate şi mai puţin de legumele verzi. Dar de asemenea ei au şi capacitatea de a aprecia hrana sănătoasă de la o vârstă destul de fragedă.
Pentru asta trebuie să fie expuşi la gustul fructelor şi legumelor. Chiar şi copiii hrăniţi cu biberonul pot fi educaţi să le aprecieze încă din momentul când sunt înţărcaţi şi li se dau alimente solide. La vârsta de doi ani un copil trebuie să aibă un regim la fel de variat ca şi un adult. Aşa că nu încerca să ascunzi broccoli în aluatul prăjiturilor sau în alte preparate. Este greşit! Micuţul tău trebuie să înveţe să-l mănânce separat.
Ponturi la diversificarea alimentaţiei
- prepară cât mai atractiv masa. Fă tot felul de figurine din legume şi fructe şi aşază-le pe farfurie;- stai cu el la masă şi arată-i că şi tu mănânci acelaşi lucru;- nu-l forţa şi nu-l şantaja afectiv dacă nu vrea să mănânce; - când e mai măricel implică-l la cumpărături şi apoi gătiţi împreună ce aţi luat acasă;- nu-l lăsa ca între mese să-şi umple burtica cu dulciuri.