Aşa îţi întăreşti imunitatea primăvara asta

Ultima actualizare:

    6 verdeţuri care fac miracole pentru sănătate
6 verdeţuri care fac miracole pentru sănătate

Suntem obosiţi, „sărăciţi” de vitamine şi cu toată energia „mâncată” de lunile de iarnă. Acum este momentul să ne întărim cât mai natural imunitatea.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne îndeamnă să consumăm cât mai multe verdeţuri, mai ales că acestea vor apărea în curând în pieţe. Iată ce puteri terapeutice au pentru organism!

Spanacul

„Spanacul conţine fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu şi potasiu. Sulful pe care-l conţine spanacul ajută la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajută la îmbunătăţirea vederii pe timp de noapte, datorită conţinutului mare de compuşi flavonoizi(13), spanacul fiind un aliment anticancerigen. Fiind bogat în calciu, fier, acid folic, vitamina E şi K, spanacul este numit de francezi mătura stomacului”, explică dr. Lygia Alexandrescu.Potrivit medicului, spanacul este bogat şi în acid oxalic, care ajută la absorbţia calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substanţele fitochimice şi clorofila pe care le conţine spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală şi o compoziţie apropiată de cea a sângelui uman. „Spanacul este, aşadar, un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge, ficat şi colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote şi-n ciorbe de zarzavat”, a mai spus dr. Alexandrescu.

Salata verde

„Ca şi regulă generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conţinutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten şi potasiu şi o substanţă fitochimică numită lactucin, care are proprietăţi sedative”, explică specialistul.Ca beneficii aduse asupra sănătăţii, salata verde ajută ficatul, reduce riscul de boală cardiacă, cancer şi combate insomnia.

Ştevia

„Ştevia este o plantă bogată în minerale esenţiale sănătăţii noastre: calciu, magneziu, fier şi potasiu, dar şi în vitamine hidrosolubile B şi C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur şi simplu ca ceai”, spune medicul.

Leurda

Leurda este o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numeşte şi usturoiul ursului sau usturoi sălbatic, pentru că după hibernare ursul consumă multă leurdă să se întremeze) şi care se foloseşte şi intern, şi extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie. Se poate folosi însă şi extern, local în reumatism, răni, eczeme, prurit etc”, adaugă nutriţionistul.

Loboda

„Loboda este recunoscută sub trei forme: roşie, galbenă şi verde şi se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E şi K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene şi mamare, în afecţiuni dermatologice, în bronşite asmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale”, explică dr. Alexandrescu.

Urzicile

„Urzicile sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conţinutul lor bogat în aminoacizi esenţiali, vitamine B (acid folic), C, A, E şi K, calciu, fier şi magneziu şi în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât şi plante medicinale. Astfel, este cunoscută folosirea urzicilor în afecţiuni hematologice (combat anemia), afecţiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea şi reduc şi fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipaţia prin stimularea digestiei, au acţiune hipoglicemiantă (scad glicemia) şi acţionează pozitiv în afecţiunile dermale (eczeme, mătreaţă)”, spune medicul.

Ceaiuri care «lucrează» pentru sistemul imunitar

Fă-ţi un obicei din a bea măcar o cană de ceai pe zi, îndulcit cu o linguriţă de miere, iar organismul tău va fi mai pregătit să înfrunte virozele!

Ceaiul de echinacea, de măceşe şi cătină, de soc, de muşeţel şi de tei sunt printre cele mai indicate când vine vorba de întărirea imunităţii. Puneţi câte o lingură de flori uscate la o cană de 250 ml de apă fiartă, lăsaţi la infuzat 3-5 minute, apoi îndulciţi cu miere şi adăugaţi lămâie. Ca să aibă efectele scontate, ceaiurile trebuie consumate cu regularitate şi asociate şi cu un stil de viaţă sănătos.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net