Aşa mănânci sănătos acasă
Mâncarea gătită în casă, cu mâinile şi imaginaţia ta, cu toate ingredientele proaspete şi procesate corespunzător, înseamnă sănătate curată. Spuneţi “nu” meniurilor de tip fast food sau celor provenite de la firmele de catering! Sfatul nutriţioniştilor este simplu: gătiţi acasă!
Nimic nu se compară cu gustul mâncărurilor preparate acasă. Totodată, pentru o alimentaţie sănătoasă, ideală este şi linguriţa de miere luată dimineaţa. Condiţia de bază este însă alta: fără prăjeli. Cuvintele magice sunt: grătar, cuptor şi fiert. Iată cinci dintre principalele reguli din alimentaţie pe care, dacă le respecţi, vei avea o viaţa sănătoasă.
Să nu prăjeşti ulei. Uleiul se poate folosi la mâncare, însă nu de la început, ci adăugat la sfârşitul preparării, când felul de mâncare e aproape răcit.
Condimentele. O mâncare sănătoasă trebuie să fie şi condimentată. Uitaţi de celebrul cub delikat, trebuie să puneţi coriandru, busuioc, cimbru, ghimbir, oregano şi multe alte mirodenii care dau arome delicioase mâncărurilor.
Să nu sărezi în exces. Mâncarea are gust şi dacă nu adăugăm o cantitate mare de sare. Şi în nici un caz de la început, ci aproape de final.
Să nu fierbi excesiv. Chiar dacă preparatele fierte sunt sănătoase, cheia e să nu le laşi la foc mai mult decât este necesar. Cu cât fierb mai mult, cu atât îşi pierd din vitamine.
Salatele. Felurile principale de mâncare trebuie să aibă alături şi o salată. Varza, roşiile, castraveţii, sfecla sunt foarte importante în alimentaţie.