Aşa poţi afla cât de sănătoasă e INIMA ta

Ultima actualizare:
Inima
Inima

Factorii care declanşează bolile cardiace pot fi evitaţi dacă sunt cunoscuţi şi conştientizaţi. Medicii ne recomandă să facem „Testul cartonaşelor", pe soscardio.ro, şi să aflăm dacă suntem sau nu predispuşi la boli de inimă. Iată care pot fi motivele de îngrijorare.

1. Eşti bărbat. Sexul este o informaţie importantă pentru determinarea riscului tău cardiovascular. Comparativ cu femeile, bărbaţii sunt predispuşi genetic la boli de inimă.

2. Vârsta. Cu toţii îna­­intăm în vârstă, iar riscul să suferim de o boală de inimă creşte. Inima, ca orice muşchi, îşi pierde, treptat, din putere.

3. Obezitatea. Calculează-ţi indicele de masă corporală: IMC = Greutate (Kg) / Înălţime² (m²). Acesta trebuie să fie între 18,50 şi 24,99.

4. Fumatul. Acest viciu creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare de până la 4 ori. Şi expunerea la fumul altor fumători (fumatul pasiv) este la fel de dăunătoare.

5. Sedentarismul. În absenţa activităţii fizice, organismul va consuma mai puţină energie, iar „combustibilul" neconsumat va circula în exces prin sânge, ceea ce va conduce la creşterea colesterolului şi a glicemiei sau se va depune, fie în ţesuturi cauzând obezitate, fie pe peretele vaselor de sânge, distrugându-le.

6. Hipertensiunea arterială. Afecţiunea creşte efortul efectuat de inimă, conducând la creşterea riscului de infarct miocardic, de accident vascular cerebral sau de insuficienţă cardiacă.

7. Colesterolul. Atenţie, acesta nu doare, aşa că e bine să-l măsori regulat!

8. Stresul. Acesta are un impact major şi asupra sistemului cardiovascular, conducând la instalarea aterosclerozei şi la creşterea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

9. Ereditatea. Află de ce boli au suferit membrii familiei tale ca să-ţi cunoşti riscurile şi să poţi să previi apariţia acelor boli.


    Inima
Inima

Puteţi să vă evaluaţi singur factorii de risc

Doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare. De aceea, în campania „SOS Cardio - Atenţie, risc cardiovascular!", cardiologii urmăresc informarea oamenilor cu privire la factorii de risc cardiovascular.

„Până la medic, fiecare cetăţean ar trebui să-şi poată evalua singur riscul. Aşa am ajuns la Testul Cartonaşelor de Risc.

Au fost create cartonaşe reprezentând factorii de risc. Prin recunoaşterea lor, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global", susţine prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Mai citeşte:

Merele, benefice pentru inimă şi siluetă

Insomnia îmbolnăveşte inima

Aşa ai grijă de inima ta!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net