Aşa previi cancerul la sân

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cancerul de sân rămâne ameninţarea numărul unu pentru sănătatea femeilor din întreaga lume, cu peste un milion şi jumătate de cazuri diagnosticate anual. La ora actuală, una din 8 femei aparent sănătoase este diagnosticată cu cancer mamar. Tu nu trebuie să faci parte din aceste statistici. Având câteva obiceiuri simple, poţi preveni această cumplită maladie.

  • Mergi regulat la control. Femeile între 20 şi 40 de ani trebuie să efectueze un control clinic şi ecografic anual, iar cele cu vârsta între 40 şi 50 de ani, o ecografie o dată pe an şi o mamografie o dată la doi ani. Femeile cu antecedente de cancer la sân în familie e bine să facă un control şi o ecografie mamară o dată la şase luni şi o consultaţie genetică pentru calcularea riscului de cancer mamar, plus efectuarea testelor genetice specifice. 
  • Poţi să te autoexaminezi acasă. După 20 de ani, e recomandat să-ţi palpezi sânii lunar, acasă. Această autoexaminare trebuie să se facă la o săptămână după apariţia ciclului. Urmăreşte orice modificare apărută: forma mamelonului, vreun nodul, schimbări ale aspectului pielii.
  • Ţine-ţi kilogramele sub control. Potrivit doctorulzilei.ro, obezitatea creşte riscul de cancer mamar, mai ales după menopauză. 

simeon stalpnicul png
  • Hrăneşte-ţi copilul la sân cât mai mult timp posibil. Studiile arată că mamele care alăptează cel puţin un an au un risc mai mic de a dezvolta mai târziu cancer la sân.
  • Fă sport moderat. „Plimbările lungi, de cel puţin 30 de minute pe zi, pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Şi alergarea e bună, însă mersul pe jos este uşor şi eficient”, susţine prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistică a sânului.
  • Alimentaţia e şi ea importantă. Consumă cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, proteine din peşte, ouă, lactate. Pe de altă parte, evită băuturile carbogazoase, alcoolul, fumatul, toate acestea fiind asociate cu un risc mai crescut de cancer la sân. 
  • La menopauză, evită terapia de substituţie hormonală, aflăm de pe csid.ro. Dacă totuşi trebuie să iei hormoni pentru a calma simptomele, evită medicamentele cu progesteron sau administrează-le numai trei ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net