Aşa stăm departe de obezitate. Alimente despre care nu bănuiai că îngraşă
Ne plac zahărul şi prăjelile, mâncăm dezechilibrat, uităm să bem apă, ne expunem la nicotină, iar stresul zilnic ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal. Rezultatul? Pierdem lupta cu kilogramele şi ajungem să ne tratăm de obezitate.
Peste jumătate din populaţia ţării noastre este supraponderală. Un studiu al Centrului de calcul şi statistic sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii arată că 30% dintre români suferă de obezitate şi alţi 20% sunt supraponderali.
Până şi numărul copiilor care suferă de această boală a crescut în ultimii zece ani cu aproape 20%. Principalele cauze care au dus la aceste rezultate sunt hrana prea bogată în zaharuri şi grăsimi nocive şi activitatea fizică redusă. Aşadar, dacă vă aflaţi într-una din situaţiile enumerate, ţineţi cont de următoarele sfaturi culinare.
Alimente permise-carne slabă de vită, pește slab (șalău, cod, lin, știucă) sub formă de rasol sau grătar-tocătură dietetică (fără pâine, orez, cartofi)-brânză de vaci, urdă, caș, telemea de vacă desărată, lapte dulce ecremat, lapte bătut, iaurt-ouă fierte tari-legume cu conținut scăzut de glucide: varză, conopidă, castraveți, ardei gras, roșii, fasole verde, dovlecei, spanac, ștevie, urzici, ridichi, salată verde, lobodă-cartofi fierți 50-100 g /zi-fructe cu conținut scăzut în glucide: mere crețești, portocale, lămâi, piersici, vișine, pepene verde, preferabil crude-grăsimi vegetale (5-20 g/zi)-sare (5 g/zi)-băuturi: sucuri de legume și fructe cu conținut scăzut de glucide, sifon-pâine (40 g/zi)Alimente ce trebuie evitate-carne grasă, mezeluri, conserve, afumături-cașcaval, svaițer, brânză topită, telemea de oi-ouă prăjite-paste făinoase-pâine (mai mult de 40 g/zi)-cartofi prăjiți-dulciuri: prajituri, ciocolată, bomboane, creme, aluaturi cu grăsimi-grăsimi, frișcă, smântână, untură, slănină, unt-sosuri cu rântaș, cu grăsimi, maioneză, icre-supe și ciorbe concentrate, grase și cu făinoase-fasole uscată, mazăre-fructe: stafide, smochine, curmale, banane, struguri, prune, pere, alune, nuci-băuturi: siropuri, alcool