Aşa te pregăteşti pentru mesele bogate de Sărbători!
Dacă nu vrei să te trezeşti la început de ianuarie cu sănătatea şi imaginea alterate, trebuie să îţi pregăteşti organismul pentru dezmăţul culinar de Sărbători. Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu te învaţă cum să “fentezi” disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade.
• Lasă măcar o oră între mese. Dă-i stomacului timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă “avalanşă” de mâncare. În acest fel riscul indigestiei va fi diminuat.• Alege gustări uşoare. În această categorie pot intra muşchiul de pui sau curcan, brânza degresată sau fructele de mare.• Evită alimentele grase şi prăjite. Nu folosi sosuri în salată sau la alte feluri de mâncare. Încearcă să alegi preparate pe bază de pui, curcan şi peşte, sau optează pentru legumele şi fructele proaspete bogate în fibre.• Limitează alimentele care favorizează indigestia: sucul de portocale sau de roşii, condimentele în exces şi, în general, alimentele acide.• Atenţie la mărimea porţiei. Trebuie să urmăreşti aromele şi calitatea alimentelor, nu obţinerea unui stomac plin.• Bea apă la masă. Trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea.• Evită băuturile carbogazoase dulci. Dacă bei astfel de lichide în timpul mesei şi chiar după masă rişti să te balonezi.• Grijă la alcool. Consumul acestuia necesită atenţie sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastro-intestinale. Vinul roşu trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creşterea cantităţii consumate.• O plimbare de jumătate de oră. Aceasta ar putea ajuta mult digestia, deoarece aşezarea în poziţia culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag şi, astfel, apariţia “arsurilor”.