Aşa trebuie să arate meniul unui şcolar
Alimentaţia şcolarului e foarte importantă pentru că în această perioadă copilul se află într-o etapă de creştere şi dezvoltare. Specialiştii în nutriţie spun că micul dejun, dar şi gustarea pe care o mănâncă la şcoală, trebuie să fie surse importante de vitamine. Iată câteva idei pentru un meniu sănătos şi apreciat de şcolari!
Practic, un copil de 6 ani are nevoie de aproximativ 1800-2000 de calorii pe zi, din care 60-65 grame de proteine, 60-65 grame de lipide, 200- 250 grame glucide, aceste valori fiind orientative, ele depinzând foarte mult de sexul copilului, greutate, înălţime, efort fizic depus. Alimentaţia şcolarului trebuie să fie cât mai variată: multe fructe şi legume, lapte şi derivate, peşte şi carne slabă de pui, curcan, vită. grăsimi animale şi vegetale, carbohidraţi (paste integrale, orez integral, pâine integrală, cartofi - de preferat roşii, zahăr (atentie, nu dulciurile rafinate din comerţ, chipsuri, croissante cu cremă).
- MICUL DEJUN: Este cea mai importantă masă a zilei (nu cea mai consistentă) şi este o sursă importantă de calorii, fibre, fier şi calciu, de aceea nu trebuie evitată. Un mic dejun te scapă de obezitate, de oboseală şi apatie, de lipsa de atenţie, de predispoziţie la tot felul de răceli sau viroze. La masa de dimineaţă, şcolarul poate consuma alimente precum: lapte sau iaurt cu cereale integrale, pâine cu unt şi gem, marmeladă, dulceaţă (sau unt de arahide), omletă cu albuşuri, brânză şi legume, lapte cu cacao şi biscuiţi integrali sau de ovăz.
- GUSTAREA 1. La şcoală, copilul trebuie să consume prima gustare. Ar fi ideal să aibă la pacheţel 1-2 fructe sau o tartină cu unt şi brânză sau caşcaval şi ardei gras, ridichi, roşie, morcov. Nu îi puneţi la pachet ceva dulce sau sucuri care-i vor tăia pofta de mâncare!
- DEJUNUL. Este masa cea mai consistentă şi ar trebui să fie o masă “caldă”. Variante de preparate sunt: supă sau ciorbă, cartofi (în nici un caz prăjiţi), paste, orez, măzare cu diferite legume, carne sau peşte cu garnitură de legume, salate diverse care vor acompania felurile de bază.
- GUSTAREA 2 DE DUPĂ-AMIAZĂ. fructe sau beţişoare de legume crude, tarte cu fructe sau plăcintă cu mere, dovleac, alte fructe de sezon. Sucuri naturale de fructe preparate la blender sau sorbeturi din fructe de sezon, măr copt cu scorţişoară.
- CINA: În primul rând, cina trebuie servită cu minimum 2 ore înainte de culcare (nu întârziem peste ora 20.00). Iată variante de preparate: orez integral cu legume, salată cu carne sau peşte, cartofi copţi cu brânzică sau iaurt, verdeaţă, salată verde, o budincă de paste.
Ce îi puteţi pune la pachet
- fructe uscate: prunele uscate, feliile de caise sau mere conferă energie şi reprezintă o gustare ideală;
- pâine din făină integrală: conţine carbohidraţi, dar şi o cantitate importantă de vitamina B;
- salată: are un conţinut bogat de vitamina C şi minerale (calciu, potasiu). În plus, conţine 95% apă;
- mere: conţin multe vitamine esenţiale pentru sănătatea organismului (A, B şi C). Combat senzaţia de epuizare şi sunt bune pentru memorie;
- nuci: sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi şi vitamine din complexul B. Atenţie: nu sunt recomandate nucile prăjie sau sărate.
- banane: conferă energie, protejează creierul datorită conţinutului bogat în minerale precum potasiul şi fosforul, uşor de digerat;
- brânză: conţine proteine care întăresc creierul şi cresc puterea de concentrare.