Astenia de toamnă. Ce mâncăm ca să combatem efectele neplăcute

Ultima actualizare:

    foto: Unsplash.com
foto: Unsplash.com

Multe persoane se confruntă în această perioadă cu simptomele generate de astenia de toamnă, o stare care se manifestă în lunile de tranziție de la anotimul cald la cel rece. Pentru a combate aceste efecte neplăcute, care se manifestă prin oboseală aproape cronică și lipsă de randament la locul de muncă, chiar anxietate și o stare generală proastă, iată ce alimente trebuie să consumăm!

Astenia de toamnă nu este o boală. Este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioada de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbările sezoniere.

Are o explicație științifică și este cauzată de lipsa melatoninei, hormonul responsabil de reglarea somnului.

Odată cu scăderea luminii solare, melatonina crește și odată cu aceasta senzația de oboseală. Pe de altă parte, serotonina scade, generând astfel somnolență și o stare generală de oboseală.

De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu stări de anxietate și probleme de concentrare.

Obiceiurile sănătoase precum alimentația corectă, respectarea orelor de somn și mișcarea pot ajuta la prevenirea sau combaterea acestor probleme.

Ce mâncăm pentru a combate astenia de toamnă

Leguminoasele și nucile cresc nivelul de energie

„Este dovedit că, pentru ca organismul să funcționeze corect, trebuie să îi oferim proteine de bună calitate în fiecare zi. Leguminoasele și nucile sunt alimente bogate în proteine vegetale de înaltă calitate, sărace în grăsimi saturate și bogate în fier și minerale, o sursă excelentă de energie 100% sănătoasă”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Alimentele bogate în Omega 3 îmbunătățesc starea de spirit

De asemenea, recunoscutul nutriționist  spune că peștele este un bun aliat în lupta contra asteniei de toamnă.

Somonul, tonul, macroul sau sardinele se remarcă prin cantitatea generoasă de acizi grași Omega 3, un nutrient esențial care acționează ca un neuroprotector puternic ce ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive ale creierului, protejându-l astfel de deteriorarea oxidativă și inflamație.

Alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt avocado, dovleacul, semințele de chia, uleiul de măsline.

Vitamina C pentru sistemul imunitar

Vitamina C este esențială pentru a ne proteja de schimbările bruște de temperatură și pentru producerea de celule albe din sânge.

Celulele albe sunt responsabile cu apărarea organismului de agresiunile externe. Există multe fructe și legume cu un conținut ridicat de vitamina C.


    Nutriționistul Gianluca Mech recomandă să consumăm citrice, pentru a combate astenia de toamnă
Nutriționistul Gianluca Mech recomandă să consumăm citrice, pentru a combate astenia de toamnă

Spre exemplu portocale, mandarine, struguri și kiwi. Cu toate acestea, există și o listă lungă de legume bogate în vitamina C pe care le puteți include în dietă.

Ardeiul gras, broccoli, spanacul, usturoiul sau busuiocul sunt surse excelente de vitamina C.

Alimente care combat stresul

Ritmul frenetic de zi cu zi și programul încărcat de muncă pot provoca anxietate și stres, două simptome specifice ale asteniei de toamnă.

Pentru a minimiza efectele negative, există alimente care ajută la combaterea stresului. Vorbim aici, spre exemplu, despre sparanghel, datorită conținutului ridicat de acid folic, fibre și vitamina B.

Iaurtul natural, care ajută la regenerarea florei intestinale și favorizează producția de serotonină. Ciocolata neagră, bogată în antioxidanți și magneziu, care reduce nivelul hormonilor de stres.

Lămâile și portocalele, citrice bogate în antioxidanți și vitamina C, pentru stimularea sistemului imunitar și scăderea nivelului de cortizol. Bananele, care conțin potasiu și triptofan cu un efect anti-stres deosebit.

Suplimente naturale pe bază de plante pentru energie

Astenia de toamnă poate fi combătută și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru a ne revirgora, pentru a oferi energie organismului.

Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.

”Eu folosesc și recomand, spre exemplu, Vigor-Mech. Este un supliment 100% natural, ideal pentru recăpătarea energiei pe parcursul unor perioade de oboseală accentuată sau pentru stimularea metabolismului. Se recomandă diluarea între 30 și 60 ml pe zi în jumătate de pahar cu apă, dimineața pe stomacul gol și după masa de prânz. Pot de asemenea recomanda, Energy Mech. Acest supliment este o sinergie energizantă ideală în timpul activităților sportive sau în caz de oboseală mentală. Este recomandat în caz de oboseală accentuată, în regimuri de slăbire, în cazul dificultăților de concentrare și chiar sportivilor în perioade de maxim efort. Nu conțin alcool, zahăr și conservanți, iar beneficiile acestor suplimente pentru sănătate sunt demonstrate științific”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Citește și: 

De ce apare astenia de toamnă

Astenia de toamnă, mit sau realitate?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net