Atenţie la complicaţiile diabetului!
Pe lângă neplăcerile cauzate de tratament şi de boala în sine, diabetul vine şi cu o mulţime de complicaţii. Unele destul de grave. Numai anul acesta, peste 100.000 de bolnavi au fost internaţi în spital ca urmare a complicaţiilor. Iată care sunt acestea şi cum le previi.
În România sunt, teoretic, 875.370 de persoane cu diabet (diagnosticaţi, conform datelor publicate de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România). 11,6% dintre aceştia, mai concret, peste 100.000, au fost internaţi anul acesta în spital ca urmare a complicaţiilor suferite. 37,5% au avut probleme cardiace, 40% probleme cu vederea, 36,6% au avut neuropatii, iar 18% nefropatii, aflăm dintr-un studiu InoMed-IMAS, realizat cu susţinerea Novo Nordisk şi dat publicităţii luni, de Ziua Mondială a Diabetului. Concret, principalele complicaţii pe care le dă diabetul sunt:
- Boli cardiovasculare. Sunt principala cauză de deces şi dizabillităţi. 50% dintre bolnavi mor din cauza unor afecţiuni cardiovasculare.
- Pacienţii cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele sănătoase.
- Diabetul e cauză majoră a bolilor cronice de rinichi.
Pentru a preveni toate aceste complicaţii, bolnavii trebuie să meargă frecvent la controale medicale, să facă mişcare şi să aibă un stil alimentar şi de viaţă sănătos. “Prevenţia complicaţiilor se realizează printr-o autoîngrijire continuă şi prin controale periodice. Pentru a menţine glicemia, HbA1c, colesterolemia şi tensiunea arterială la nivelul optim e necesară ajustarea continuă a tratamentului. Caracterul progresiv al diabetului de tip 2 impune acest lucru”, explică dr. Ioan Vereşiu, diabetolog.
Conform studiului, 71,6% dintre pacienţii cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienţii cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an. În ceea ce priveşte respectarea unui regim strict de viaţă, doar 63% din totalul celor diagnosticaţi cu diabet declară că ţin dietă şi un procent mult mai mic, 56,7%, fac exerciţii fizice.