Atenție părinți! Copiii care se uită mult la televizor au mai multe carii

Cariile în cazul copiilor sunt o afecțiune din ce mai comună, însă una dintre cauzele majore ale acestei probleme de sănătate dentară este și accesul pe perioade îndelungate în fața televizorului. Potrivit studiilor, copiii care vizionează ore în șir programe TV sunt predispuși la a dezvolta mai multe carii. Iată și care este explicația acestui fenomen!

image

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, afirmă că există o legătură directă între cantitatea de zahăr consumată de micuți și timpul petrecut în fața ecranelor. 

Citește și: Stomatologia, cea mai tehnologizată ramură a medicinei

„Studii recente arată că, atunci când copiii se uită la televizor mai mult de 90 de minute pe zi, șansele ca ei să mănânce alimente dulci cresc cu 33%. Asta sporește cu 39% posibilitatea să dezvolte carii dentare. Totodată, mai mult de jumătate (53%) dintre copiii care se uită la televizor mai mult de 90 de minute zilnic au carii. Există așadar o legătură evidentă între timpul pe care cei mici îl petrec în fața micilor ecrane și cantitatea de zahăr pe care aceștia o consumă.

În plus, să nu uităm nici că privitul la televizor timp îndelungat afectează și sănătatea ochilor, așadar există multe repercusiuni nedorite”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Vezi și: Cât rezistă implanturile dentare? Ce trebuie să facem ca să nu le pierdem prea devreme

Ce e de făcut?

Copiii din zilele noastre consumă cantități prea mari de zahăr și acest lucru duce la șanse ridicate de apariție a cariilor. Trebuie în primul rând să îi învățăm pe cei mici cu gustări sănătoase. Este însă greu să facem acest lucru atunci când ei au un acces prea facil la reclamele la dulciuri pe care le vedem non-stop la tv.

Limitarea accesului la televizor, înlocuirea acestei activități cu altele mult mai educative, precum și deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase reprezintă cheia în această situație. Altfel, copiii vor ajunge să aibă carii din ce în ce mai multe, iar, în vreme ce unele se pot restaura prin metode clasice, altele prea avansate pot duce la pierderea dinților și la alte probleme de sănătate.

Nu rata nici: Te gandesti sa apelezi la tratamentul cu implant dentar? Afla cateva lucruri importante!

Pierderea dinților la vârstă fragedă afectează procesul de creștere și de aliniere a dinților definitivi, predispunând la apariția dinților înghesuiți, strâmbi, și necesitând astfel tratamente ordontontice. Cu siguranță nu ne dorim ca ai noștri copii să ajungă în astfel de situații”, mai adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Copiii sunt expuși la reclame pentru alimente nesănătoase

La televizor cei mici urmăresc și reclamele la dulciuri și băuturi carbogazoase, care îi influențează să consume așa ceva. Țări precum Singapore, spre exemplu, au interzis reclamele pentru băuturi cu conținut ridicat de zahăr. Altele încearcă să le limiteze aceste în intervalele orare în care copiii au acces la televizor”, menționează medicul stomatolog Sorina Stroe.

Alternative la dulciuri

Dacă au poftă de dulce, există și alternative mult mai puțin nocive cu care îi putem obișnui pe cei mici.

– Cuburi de măr sau mango

– Unt de arahide pe pâine integrală

– Iaurt grecesc cu fructe

– Ciocolată neagră

– Înghețată naturală din banane înghețate și unt de arahide

– Budincă de chia cu miere și fructe

– Mere sau pere coapte cu scorțișoară și sirop de arțar

Acestea sunt doar câteva variante, însă opțiunile sunt diverse”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net