Ce riști dacă refuzi să porți aparat dentar

Ultima actualizare:

    foto: shutterstock.com
foto: shutterstock.com

Știm deja că românii nu au ȋncă obiceiul vizitelor regulate la medicul stomatolog, iar majoritatea o fac doar atunci când problemele dentare se agravează și le dau serioase bătăi de cap. Ȋn acest context, purtarea unui aparat dentar ȋi sperie pe mulți și, astfel, refuză să urmeze recomandările specialiștilor.

Contrar credințelor populare, aparatul dentar nu este doar despre frumusețea zâmbetului, iar refuzul de a urma un tratament ortodontic poate avea consecințe serioase asupra stării generale de sănătate atât a copiilor, cât și a adulților. ”Aparatul dentar nu ar trebui să fie opțional, ȋn momentul ȋn care un stomatolog a recomandat purtarea sa. Sunt mai multe variante de astfel de dispozitive pe piață, iar alegerea celei mai potrivite pentru dumneavoastră sau copilul dumneavoastră trebuie să fie ȋntotdeauna un rezultat al discuției cu medicul curant. Decizia va fi luată ȋn funcție de problemele de sănătate ale fiecăruia, stilul de viață, prioritățile și, bineȋnțeles, bugetul disponibil”, explică Dr. Cristina Cerreoni, medic stomatolog, specialist ȋn ortodonţie şi ortopedie dento-facială. 


    Dr. Cristina Cerreoni
Dr. Cristina Cerreoni

Modificări ale formei feței

Pe termen lung, ocluzia (muşcătura) incorectă, netratată, poate modifica chiar și forma feței unei persoane, oferind un aspect ȋmbătrânit cu câțiva ani. Astfel de cazuri grave pot fi reparate doar prin intervenții chirurgicale complexe, dureroase și costisitoare. Forma feței determină și forma căilor aeriene faringeale, iar o poziție incorectă a maxilarului poate afecta respirația. Una dintre cauzele pentru care mulți copii stau cu gura ȋntredeschisă ȋn repaos și prezintă respirație orală este alinierea necorespunzătoare a dinților. Malocluzia este un factor de risc ridicat si pentru alte patologii dentare. Cariile apar și se dezvoltă mai repede, atunci când dinții sunt ȋnghesuiți, iar periajul nu se poate efectua uniform. Durerile, deteriorarea smalțului, gingivitele și fracturarea dinților au, de asemenea, mai mari șanse să se ȋntâmple.

Probleme digestive și dureri de cap

În strânsă legătură cu problemele ocluzale sunt şi disfuncţiile deglutiţiei, masticaţia şi problemele digestive. Dacă există anomalii dento-maxilare, masticaţia este dificilă, incompletă, iar digestia este îngreunată. De aici pot lua naștere boli precum cea de reflux, gastrita șamd. O poziție greșită a mandibulei va suprasolicita mușchii de la nivelul ei. Acest lucru poate conduce la apariția spasmelor musculare și a migrenelor, ȋn special ȋn cursul dimineții.

Aparate dentare moderne și confortabile

Stomatologii spun că cea mai mică rată de refuz ȋn rândul pacienților o au aparatele dentare moderne, invizibile. Acestea oferă un aspect natural, mai mult confort şi o perioadă mai scurtă de tratament. „Ȋn ultimul an, de când pacienţii din România au acces la cea mai avansată tehnologie din domeniu, ne lovim tot mai rar de refuzul de a purta aparatele dentare. Există gutiere ortodontice aproape invizibile, care trebuie purtate minim 20 de ore/zi și schimbate la fiecare 10 zile. Durata tratamentului este de obicei de 2 ori mai scurtă decât în cazul aparatului dentar clasic. Această soluție este personalizată pentru pacient, gutierele fiind realizate computerizat și programate astfel încât să producă mișcări de 0,2 mm. Pentru noi, poate părea o diferență infimă, ȋnsă, ȋn cazul dinților noștri, contează enorm. Ȋn plus, fiind un tratament digital, este ȋnsoțit de o aplicație mobilă dedicată pacientului, care face ca vizitele de control să fie mai rare”, a completat Dr. Cristina Cerreoni. Zâmbetul drept și mușcătura corectă nu sunt doar mai sănătoase, un tratament ortodontic ajută pacienții să se simtă mai bine atât fizic, cât și emoțional. Potrivit specialiștilor, copiii, adolescenții și adulții cu probleme dentare au tendința de a nu zâmbi la fel de mult, ceea ce poate conduce la o stimă de sine scăzută și la probleme de încredere ȋn propria persoană. 

Citește și: 

Totul despre aparatele dentare. Când e recomandată aplicarea lor?

Aparate dentare de Crăciun, cu brăduți sau fulgi de nea. Ce spune medicul stomatolog despre această modă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
image
actualitate.net
image
actualitate.net