Atenţie! Virusul ucigaş seamănă cu o gripă obişnuită

Ultima actualizare:

    Gripa obişnuită  se manifestă prin  febră şi nas înfundat
Gripa obişnuită se manifestă prin febră şi nas înfundat

În ultima vreme, medicii depistează peste 75.000 de cazuri de viroze, săptămânal. În Argeş, a apărut şi primul caz de gripă, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra unui nou virus mortal, care se extinde şi care se confundă uşor cu gripa sezonieră. Click! îţi arată cum poţi să deosebeşti cele două boli.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat, la sfârşitul săptămânii trecute, un anunţ îngrijorător. Supervirusul care, în luna septembrie, a omorât un englez care fusese în Qatar, se extinde.

Starea bolnavilor de febră hemoragică se agravează şi le apar răni pe tot corpul

Iniţial, OMS a spus că virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo nu se transmite de la om la om. Din păcate însă, în prezent, şase oameni sunt bolnavi. Mai grav este faptul că între aceştia există o legătură.De pildă, ultimele două cazuri au apărut la doi soţi din Arabia Saudită. Prin urmare, OMS a lansat un apel către ţările din întreaga lume să „continue să monitorizeze infecţiile respiratorii acute". De asemenea, OMS le recomandă medicilor să „testeze toţi pacienţii ce par să sufere de pneumonii fără explicaţie pentru a vedea dacă noul coronavirus este prezent în corpul lor".

Starea bolnavilor de febră  hemoragică se agravează şi le apar răni pe tot corpul
Starea bolnavilor de febră hemoragică se agravează şi le apar răni pe tot corpul

Şi asta, din cauză că boala generată de supervirus are simptome asemănătoare cu cele ale gripei obişnuite. Prin urmare, atât febra hemoragică virală Crimeea-Congo, cât şi gripa sezonieră debutează cu febră mare (39 de grade Celsius), dureri de cap, musculare şi articulare. În urma unui tratament adecvat, gripa cedează, nu şi febra hemoragică. Din contră, lucrurile se înrăutăţesc, astfel că pe corpul bolnavului apar răni care sângerează, iar rinichii sunt grav afectaţi.

Pandemiile care au lovit omenirea

Între 1918 şi 1919, „gripa spaniolă" a afectat o mare parte din populaţia mondială şi s-a soldat cu cel puţin 40 de milioane de decese, potrivit OMS.

Gripa asiatică din 1957-1958 a provocat moartea a circa patru milioane de persoane.

Tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a provocat moartea a peste 250 de persoane, în special în sud-estul Asiei, de la apariţia sa, în 2003. La noi a ajuns în 2005, motiv pentru care un milion de păsări domestice au fost ucise.

Gripa AH1N1, numită gripa porcină, a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 şi a evoluat, în întreaga lume. Pandemia a provocat circa 18.500 de decese în lume, potrivit OMS. În România, au fost 5.990 de îmbolnăviri şi 82 de decese.

«Nu există tratament pentru această boală»Prof. dr. Geza Molnar, infecţionist

„Virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo se transmite prin muşcătura de căpuşă şi este foarte asemănătoare cu meningita de căpuşă, o boală întâlnită şi la noi. Virusul a fost descoperit în urmă cu jumătate de secol la animale. În ultimii ani, în Africa, virusul a fost descoperit şi la om. Din păcate, nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirea şi nici un tratament specific pentru această afecţiune, ci doar tratament de suport. Boala debutează cu simptome asemănătoare cu cele ale gripei (dureri de cap şi articulare, febră), după care pe corpul bolnavului apar nişte răni care sângerează. Este adevărat că boala se poate extinde, dar nu se pune problema unei pandemii."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
human structures made matters worse  jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
adelina pestritu colaj instagram jpg
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
image
actualitate.net
image
actualitate.net