Bea apă! Deshidratarea cronică afectează inima și creierul

Ultima actualizare:

    Organismul uman conține apă
Organismul uman conține apă

Apa reprezintă aproximativ trei sferturi din greutatea corpului uman și este vitală pentru supraviețuire. Atunci când organismul pierde cantități mari de apă și săruri minerale care sunt esențiale pentru funcționarea normală a acestuia, apare deshidratarea cronică.

Deshidratarea poate constitui uneori un caz de urgență medicală, a cărui gravitate trebuie să fie evaluată în funcție de volumul pierdut, semnele clinice și originea acestei deshidratări, scrie Dr. Mihaela Moise, medic specialist Medicină internă pe site-ul cdt-babes.ro. Teoretic, deshidratarea cronică ar trebui să fie evitată având în vedere apariția senzației de sete atunci când chiar și câteva sute de mililitri de apă lipsesc din corp. Însă este esențial să nu așteptăm până se declanșează senzația de sete. Trebuie să consumăm lichide, chiar și în moduri mai generale. Un bol de supă caldă iarna sau o cană de ceai aduce pe lângă creșterea temperaturii corporale, atunci când ne simțim înfrigurați și un aport de lichide esențial pentru organism, scrie universityhealthnews.com. Trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice, deoarece acesta duce, de fapt, la deshidratare.

Cine este în pericol de deshidratare cronică?

Unii dintre noi avem un risc deosebit de deshidratare cronică. Această categorie include persoanele vârstnice. Specialiștii spun că o dată cu înainterea în vârstă scade abilitatea oamenilor de a-și regla setea. Iar deshidratarea, în astfel de cazuri favorizează apariția demenței. Însă deshidratarea cronică afectează organismul în mai multe moduri.

Deshidratarea cronică are impact asupra performanței fizice

Atunci când practici un sport de mare intensitate sau de rezistență, în special pe vreme caldă, trebuie să ai în vedere că te poți deshidrata ușor. Cantități mari de lichide corporale se pierd prin transpirație. Dacă nu completați ceea ce pierdeți, performanța fizică are de suferit. Rezistența la efort scade iar motivația este mai mică. Apare mai ușor și senzația de oboseală.  De asemenea, copiii sunt vulnerabili la deshidratare în timpul activității fizice. Ei trebuie supravegheați și îndemnați să consume apă.

Deshidratarea cronică,  chiar dacă este vorba despre o formă relativ ușoară, poate afecta starea de spirit, capacitatea de concentrare, nivelul de alertă și memoria pe termen scurt. De asemenea, deshidratarea cronică crește riscul de delir, un atac cerebral acut provocat de o problemă din organism care care modifică starea mentală. Aceste stări includ neatenție, îndoială, incoerență sau ilogică în vorbire și un nivel modificat de inconștiență (o persoană cu delir poate fi hiper-alertă sau somnolentă). Alte simptome includ noi probleme de memorie și tulburări emoționale, care pot apărea ca frică, furie, anxietate, depresie, paranoia, iritabilitate sau euforie. Fizic, o persoană cu delir poate fi hiperactivă și foarte agitată - unii chiar au halucinații.

Deshidratarea cronică provoacă probleme gastrointestinale

Deshidratarea cronică este un factor major în constipație, deoarece scaunul absoarbe apa în tractul gastrointestinal și fără o cantitate suficientă de apă digestia încetinește și scaunul devine dur.De asemenea, tulburările gastrointestinale pot duce la deshidratarea cronică din cauza diareei.

Deshidratarea cronică dăunează rinichilor

Rinichii necesită apă suficientă pentru a filtra în mod corespunzător deșeurile din fluxul de sânge și a le excreta prin urină. Există o mulțime de studii care arată că nivelurile bune de hidratare sunt asociate cu un risc mai mic de infecții ale tractului urinar.

Deshidratarea cronică vă poate afecta inima

Volumul de sânge poate fi scăzut prin deshidratarea cronică, iar din acest motiv inima trebuie să acționeze mai mult. De asemenea, sângele va reține mai mult sodiu din care ai deshidratare cronică. Cercetările sugerează că hidratarea bună este legată de un risc mai mic de boli de inimă și cheaguri de sânge.

Deshidratarea cronică provoacă dureri de cap

Multe persoane suferă de dureri de cap de deshidratare, iar deshidratarea cronică poate declanșa migrene. Deși apa potabilă poate ajuta la ușurarea intensității unei dureri de cap cauzate de deshidratarea cronică, nu este clar dacă consumul regulat mai mult ajută de fapt la prevenirea lor, mai arată universityhealthnews.com.

Deshidratarea cronică usucă pielea

 Pielea oamenilor conține aproximativ 30 la sută apă. Nivelul de apă din epidermă determină și gradul de elasticitate al acesteia. Consumul suficient vă ajută pielea să rămână hidratată, dar nu vă va ajuta să evitați ridurile.

Câtă apă trebuie să beți pentru a evita deshidratarea cronică?

Potrivit studiilor, volumul total de apă este de 55 - 60 % din greutatea corporală la bărbații tineri și 45 - 50 % din greutatea corporală la femeile tinere. Din această cantitate, 50% se găsește în mușchi, 20% în piele, 20% în alte organe și 10% în sânge.Pentru a menține nivelul optim de hidratare trebuie avut în vedere că aportul zilnic necesar de apă este de 40 ml/kilocorp/zi. De ex.: 55 kg x 40 ml = 2200 ml. Atenţie, acest necesar se referă exclusiv la apă (sau ceaiuri neîndulcite), nu la alte lichide (ciorbe, supe, lapte, sucuri, etc.), potrivit unica.ro.

Apa te ajută să slăbești

De asemenea, nu trebuie să uită de faptul că apa te ajută să slăbeşti Pierderea în greutate: apa reduce senzaţia de foame, e un supresor al apetitului, iar astfel vei mânca mai puţin. În plus, apa nu are calorii.Mai mult, specialiștii spun că setea este de cele mai multe ori confundata cu foamea. Iar dacă ai tendința sa mănânci în mod excesiv, încearcă să bei un pahar cu apă cu 10-20 de minute înainte de masă.

Citește și:

De ce e obligatoriu să duceți copilul la spital când e deshidratat?

Cum recunoști semnele deshidratării

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net