Bei cafea? Aşa previi pătarea dinţilor!

Ultima actualizare:

Câţi dintre voi sunteţi băutori de cafea? Câţi vă delectaţi în această iarnă cu un vin fiert, cu ceai negru şi ciocolată? Sunt alimente pigmentate care pot păta dinţii. Nu şi dacă respectaţi câteva reguli simple. Medicul stomatolog Dan Alexandru vă spune ce e de făcut.

„Există, într-adevăr, alimente care pot îngălbeni dinţii, de la cafea, ceai verde, ceai negru, vin, fructe de pădure, până la verdeţuri. Însă asta se întâmplă dacă sunt consumate zi de zi, în exces, fără a se lua măsuri de protecţie. Spălatul corect pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, asigură protecţia necesară”, spune medicul. Nu e necesar să vă spălaţi nici mai des, nici să frecaţi mai tare, nici să puneţi bicarbonat de sodiu pe periuţă, pentru albire. „Uneori, să te speli des, agresiv şi excesiv pe dinţi poate deveni nociv nu neapărat pentru dinte, cât pentru gingie. Bicarbonatul zgârie dinţii, poate crea nişte traume extraordinar de mari pentru gingie, apar retracţii gingivale. Nu e nevoie de toate acestea. Dacă ne spălăm normal pe dinţi, dimineaţa şi seara, suntem protejaţi. Însă doar dacă spălatul durează 2-3 minute şi e realizat corect. Mulţi se plictisesc după 30-40 de secunde”, atrage atenţia dr. Dan Alexandru, stomatolog Dent Estet. Acesta este motivul pentru care nu recomandă pasta de dinţi foarte mentolată: „Este cel mai mare inamic, deoarece senzaţia de fresh apare foarte repede, moment în care zici că eşti curat şi te opreşti din periat”.

Alte alimente nocive pentru dantură

  • Dulciurile tari. Bomboanele sau caramelele conţin foarte mult zahăr, se lipesc de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi cariilor. În plus, există tentaţia de a le mesteca, ceea ce poate duce la crăparea dinţilor sau dislocarea plombelor. În aceeaşi categorie intră şi fructele uscate, care aderă la dinte.
  • Carbohidraţii. Chiar dacă nu sunt dulci, se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală, afectând smalţul dinţilor. În plus, produsele din cocă rămân lipite de dinţi şi favorizează apariţia bacteriilor şi, implicit, a cariilor.
  • Murăturile. Greu de crezut, dar murăturile afectează puternic smalţul din cauza acidităţii lor, cauzând uneori uzura mai rapidă a dintelui. E bine să nu mâncăm murături mai mult de o dată pe zi.
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net