Beneficiile păducelului. Rachiul de păducel menține inima sănătoasă
Adunate din păduri în drumeţiile de toamnă sau din pieţe, în lunile septembrie şi octombrie, fructele de păducel sunt apreciate în lumea întreagă pentru efectele sale terapeutice.
Ce beneficii au fructele de păducel
Chinezii, de exemplu, le folosesc pentru digestie, în timp de occidentalii valorifică puterea plantei în boli cardiovasculare sau în afecţiuni ale sistemului nervos.
Florile, frunzele, cât și fructele mature conțin substanțe care au proprietatea de a stimula activitatea cardiacă, de a diminua tensiunea arterială, stimulând funcția miocardului și tonificând pereții capilarelor. De asemenea, păducelul favorizează circulația sângelui la nivel central și periferic, prevenind apariția aterosclerozei și a accidentelor vasculare cerebrale.
Indicațiile fitoterapeutice ale plantei sunt multiple. Remediile sunt recomandate în caz de hipertensiune arterială, tahicardii, cardiopatie ischemică, nevroză cardiacă și tulburări neurovegative.
Atenție! Când ceaiul de păducel este prea concentrat (mai mult de două linguriţe la o cană) sau dacă bei mai mult de trei căni pe zi pot apărea palpitaţii.
Cum prepari remediile:
Infuzie: o linguriță de flori cu frunze de păducel sau 2 lingurițe fructe la o cană de apă. Se consumă 2 căni pe zi, una dimineața și cealaltă seara, înainte de culcare.
Tinctură: o prepari din frunze, flori şi fructe de păducel în părţi egale. Pune 20 g de amestec peste 100 ml de alcool de 60-70 de grade şi lasă la macerat timp de 10 zile. Pentru a calma durerile, ia câte 20 de picături de 3 ori pe zi în puţină apă.
Rachiu: Umple o treime dintr-o sticlă cu frunze și flori proaspete de păducel. Toarnă peste ele rachiu de fructe și lasă la macerat 6 săptămâni într-un loc însorit. Se administrează zilnic, după micul dejun, 25 de picături de rachiu de păducel, diluate cu puțină apă.
Care sunt beneficiile păducelului
Păducelul, în special fructele, sunt printre cele mai bine tolerate medicamente din lume, 98% dintre cei tratați cu extract neprezentând nici un fel de reactie adversă, iar ceilalți doar simptome ușoare.
Împiedică evoluția bolilor de inimă
Studii realizate în Franţa arată că administrarea a 2-3 căni pe zi de ceai de păducel, în cure de foarte lungă durata (6 luni minimum), previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare.
Reglează ritmul cardiac
Consumul plantei sub formă de rachiu contribuie la menținerea sănătății inimii, reglând ritmul cardiac, normalizând valorile tensiunii arteriale și pe cele ale colesterolului.
Tonic cardiac
Ceaiul din fructe de păducel este un extraordinar tonic cardiac, la fel ca și extractul din frunze de păducel. Cea mai recomandată perioadă pentru începerea curelor cu păducel este odată cu instalarea sezonului rece, când aparatul cardiovascular și sistemul nervos fac un mare efort de adaptare, dar și în perioadele foarte călduroase, când riscul de infarct crește exponențial.
Tinctura calmează durerile
Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace este angina pectorală, care apare ca urmare a circulaţiei sangvine deficitare de la nivelul inimii. Pentru a preveni şi trata durerile acute care se resimt în capul pieptului, fitoterapeuţii recomandă remediile care au proprietăţi vasodilatatoare, sedative şi cardiotonice. Tinctura de păducel ajută la creşterea fluxului sangvin de la nivelul inimii şi permite muşchiului cardiac să se contracte mai bine.
Păducelul și produsele terapeutice derivate din el sunt contraindicate bolnavilor cu edeme cardiace, cardiopatii valvulare sau cu afecțiuni cardiace aflate în stadii avansate.