Boala de care suferea Alexandru Darie. Regizorul era bolnav din 2016

18 septembrie 2019
image
Stadiile cirozei hepatice

Alexandru Darie a murit miercuri, 18 septembrie. Regizorul ┼či directorul Teatrului Bulandra era internat de dou─â s─âpt─âm├óni la Terapie Intensiv─â la Institutul Clinic Fundeni din Bucure┼čti ┼či se trata de c├ó┼úiva ani de ciroz─â la o clinic─â privat─â din Capital─â. Fiul lui Iurie Darie a fost surprins de fotoreporterii Click! ├«n luna ianuarie, iar imaginile ├«nf─â┼úi┼čau un b─ârbat sl─âbit de lupta cu boala. Iat─â cum se manifest─â aceast─â boal─â ┼či care sunt primele semen de boal─â care ar trebui s─â te trimit─â la medic.

Ce este ciroza hepatic─â

Ciroza hepatic─â este stadiul final de evolu┼úie a hepatitelor cronice B ┼či C ┼či se caracterizeaz─â printr-o fibroz─â extins─â ┼či prin distrugerea celulei hepatice. Specifice cirozei sunt pierderea structurii normale a ficatului, formarea de noduli ┼či alterarea vasculariza┼úiei.

De ce apare ciroza hepatic─â. Alcoolul, factor favorizant

Abuzul de alcool ╚Öi infec╚Ťia cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cele mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii b─âutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la b─ârba╚Ťi, ╚Öi 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei). Este bine de ╚Ötiut c─â afec╚Ťiunea mai poate fi cauzat─â ╚Öi de: hepatita autoimun─â (sistemul imunitar atac─â propriile celule hepatice), acumularea de gr─âsimi ├«n ficat (steatoza hepatic─â nonalcoolic─â), unele afec╚Ťiuni ereditare (boala Wilson), precum ╚Öi de expunerea la substan╚Ťe toxice.

O boală silenţioasă, în stadiu incipient

Ciroza este o boală care se manifestă silenţios, în faza incipientă, dar care prezintă simptompe specifice pe măsură ce boala avansează. Iată care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită de urgenţă la doctor.

Umflarea ╚Öi ├«nt─ârirea ficatului (care duc la m─ârirea abdomenului), oboseal─â accentuat─â, cre╚Öterea u╚Öoar─â a temperaturii, sl─âbirea brusc─â, edeme la nivelul membrelor inferioare, ├«nro╚Öirea palmelor ╚Öi a t─âlpilor, din cauza dilat─ârii vaselor mici de s├ónge. S-a mai constatat c─â, la b─ârba╚Ťi, pot ap─ârea o atrofie a testiculelor ╚Öi c├óteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerat─â a glandei mamare), precum ╚Öi lipsa dorin╚Ťei sexuale. La femei, printre simptome se num─âr─â ╚Öi tulbur─ârile menstruale, mai precis absen╚Ťa menstrua╚Ťiei. ├Än stadii avansate, apare ╚Öi icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de s├ónge, precum ╚Öi de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.

image
Cafeaua este unul dintre principalii inamici ai ficatului

Riscul de cancer la ficat, ridicat în cazul celor bolnavi de ciroză

Pe lista complica╚Ťiilor ap─ârute ├«n caz de ciroz─â alcoolic─â se num─âr─â ascita, care const─â ├«n acumularea de lichid ├«n abdomen. De obicei, prezen╚Ťa ascitei indic─â un stadiu avansat al bolii. O alt─â complica╚Ťie este encefalopatia hepatic─â, manifestat─â prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele. De asemenea, pot ap─ârea complica╚Ťii hematologice, cum ar fi o anemie cauzat─â de caren╚Ťa de acid folic ori sc─âderea num─ârului de leucocite. Afec╚Ťiunea poate fi ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Ciroza poate cre╚Öte ╚Öi riscul de cancer al ficatului.

Ciroza poate lua dou─â forme diferite

├Än ciroza compensat─â, ficatul ├«┼či exercit─â doar par┼úial func┼úiile. Chiar dac─â nu sunt prezente simptome evidente, leziunile hepatice se intensific─â treptat. Rata de supravie┼úuire ├«n ciroza compensat─â este de 10-12 ani. Exist─â ├«ns─â ┼či o form─â agresiv─â a cirozei, cea decompensat─â.

Alimente care dăunează sănătăţii ficatului

image
Cafeaua este unul dintre principalii inamici ai ficatului

├Än momentul ├«n care la nivelul ficatului apar anumite afec┼úiuni hepatice este posibil s─â te confrun┼úi cu probleme precum indigestia, prezen┼úa acidului gastroesofagian, incomozii hemoroizi, constipa┼úie, depresie, pofte nea┼čteptate de dulce, afec┼úiuni ale sistemului cardiovascular, colesterolul peste limitele normale, surplusul de kilograme sau chiar cu diagnosticul de ÔÇ×ficat grasÔÇŁ sau non-alcoolic.

Principalele alimente care d─âuneaz─â ficatului sunt cafeaua, produsele de origine animal─â, dulciurile, alimentele care con┼úin o cantite ridicat─â de sodiu, dar ┼či gr─âsimile nes─ân─âtoase. 

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (19) jpg
BeFunky collage (18) jpg
bobonete jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 21 mai constantin si elena icoana de mihai coman jpeg
elon musk met gala 2022
virus shutterstock 22366534 0 jpeg
ambulante londra jpeg
1 telefon png png