Boala de care suferea Alexandru Darie. Regizorul era bolnav din 2016
Alexandru Darie a murit miercuri, 18 septembrie. Regizorul şi directorul Teatrului Bulandra era internat de două săptămâni la Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti şi se trata de câţiva ani de ciroză la o clinică privată din Capitală. Fiul lui Iurie Darie a fost surprins de fotoreporterii Click! în luna ianuarie, iar imaginile înfăţişau un bărbat slăbit de lupta cu boala. Iată cum se manifestă această boală şi care sunt primele semen de boală care ar trebui să te trimită la medic.
Ce este ciroza hepatică
Ciroza hepatică este stadiul final de evoluţie a hepatitelor cronice B şi C şi se caracterizează printr-o fibroză extinsă şi prin distrugerea celulei hepatice. Specifice cirozei sunt pierderea structurii normale a ficatului, formarea de noduli şi alterarea vascularizaţiei.
De ce apare ciroza hepatică. Alcoolul, factor favorizant
Abuzul de alcool și infecția cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cele mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii băutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la bărbați, și 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei). Este bine de știut că afecțiunea mai poate fi cauzată și de: hepatita autoimună (sistemul imunitar atacă propriile celule hepatice), acumularea de grăsimi în ficat (steatoza hepatică nonalcoolică), unele afecțiuni ereditare (boala Wilson), precum și de expunerea la substanțe toxice.
O boală silenţioasă, în stadiu incipient
Ciroza este o boală care se manifestă silenţios, în faza incipientă, dar care prezintă simptompe specifice pe măsură ce boala avansează. Iată care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită de urgenţă la doctor.
Umflarea și întărirea ficatului (care duc la mărirea abdomenului), oboseală accentuată, creșterea ușoară a temperaturii, slăbirea bruscă, edeme la nivelul membrelor inferioare, înroșirea palmelor și a tălpilor, din cauza dilatării vaselor mici de sânge. S-a mai constatat că, la bărbați, pot apărea o atrofie a testiculelor și câteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerată a glandei mamare), precum și lipsa dorinței sexuale. La femei, printre simptome se numără și tulburările menstruale, mai precis absența menstruației. În stadii avansate, apare și icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de sânge, precum și de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.
Riscul de cancer la ficat, ridicat în cazul celor bolnavi de ciroză
Pe lista complicațiilor apărute în caz de ciroză alcoolică se numără ascita, care constă în acumularea de lichid în abdomen. De obicei, prezența ascitei indică un stadiu avansat al bolii. O altă complicație este encefalopatia hepatică, manifestată prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele. De asemenea, pot apărea complicații hematologice, cum ar fi o anemie cauzată de carența de acid folic ori scăderea numărului de leucocite. Afecțiunea poate fi însoțită și de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Ciroza poate crește și riscul de cancer al ficatului.
Ciroza poate lua două forme diferite
În ciroza compensată, ficatul îşi exercită doar parţial funcţiile. Chiar dacă nu sunt prezente simptome evidente, leziunile hepatice se intensifică treptat. Rata de supravieţuire în ciroza compensată este de 10-12 ani. Există însă şi o formă agresivă a cirozei, cea decompensată.
Alimente care dăunează sănătăţii ficatului
În momentul în care la nivelul ficatului apar anumite afecţiuni hepatice este posibil să te confrunţi cu probleme precum indigestia, prezenţa acidului gastroesofagian, incomozii hemoroizi, constipaţie, depresie, pofte neaşteptate de dulce, afecţiuni ale sistemului cardiovascular, colesterolul peste limitele normale, surplusul de kilograme sau chiar cu diagnosticul de „ficat gras” sau non-alcoolic.
Principalele alimente care dăunează ficatului sunt cafeaua, produsele de origine animală, dulciurile, alimentele care conţin o cantite ridicată de sodiu, dar şi grăsimile nesănătoase.