Brânza ne ţine dinţii sănătoşi
Igiena alimentaţiei este unul din principalele aspecte care poate influenţa sănătatea orală. Câteva reguli simple, dar şi anumite alimente ne protejează de atacul bacterian. Dentiştii britanici au descoperit câteva trucuri care îţi menţin dinţii albi şi curaţi fără să foloseşti periuţa de dinţi.
Ronţăie brânză dimineaţa. Fructele sunt foarte sănătoase dacă sunt consumate dimineaşa, însă pot dăuna danturii. Zaharurile pe care le conţin acestea afectează dinţii, distrugând smalţul. Brânza este aliatul dinţilor, pentru că formează la suprafaţa structurilor dure dentare o peliculă cu capacitate protectoare faţă de variaţiile de ph ale mediului oral.
Verifică săptămânal placa bacteriană. Placa bacteriana este un strat de bacterii fin, transparent, care, dacă nu este îndepărtat corespunzător, duce la apariţia tartrului, a cariilor şi a bolilor parodontale. De aceea este bine să cumpărăm din farmacii tablete ca să verificăm eficienţa periajului. Acestea înroşesc zonele unde s-a format placa bacteriană, uşurând astfel curăţarea acesteia.
Foloseşte zilnic aţă dentară. Completaţi igiena dentară cu aţă dentară şi apă de gură pentru eliminarea tuturor resturilor şi bacteriilor. Mai puţine bacterii înseamnă mai puţin tartru, risc redus de gingivită şi o respiraţie mai proaspătă.
Nu bea apă după ce te speli pe dinţi. Spală-te pe dinţi şi, în următoarele 45 de minute, nu mai bea sau mânca nimic. După 45 de minute, poţi avea micul dejun obişnuit.
Căpşunele albesc dinţii. Aceste fructe conţin acid malic, o enzimă care acţionează asupra dinţilor şi îndepărtează petele de pe suprafaţa lor. În plus, ajută la menţinerea unei respiraţii proaspete.
Nu te spăla după ce bei vin. Oamenii obişnuiesc să se spele pe dinţi imediat după ce au băut vin roşu, pentru a evita petele, dar acest lucru poate fi dăunător. Vinul conţine acizi, care înmoaie smalţul dinţilor. Periajul în aceasta stare poate afecta dantura.
Periază şi limba. Durata periajului trebuie să fie între 3 şi 5 minute, la fiecare periaj. Nu uitaţi că şi limba trebuie periată. Periajul limbii trebuie să aibă loc după cel al dinţilor, iar limba trebuie să arate mereu de culoare roz. Se periază uşor din spate în faţă.