Broccoli, de două ori mai «tare» decât conopida
Sunt ambele legume-vedete din familia cruciferelor şi recunoscute ca ingrediente obligatorii ale unei diete sănătoase. Sărace în calorii şi „bombe de vitamine", sunt uşor de gătit şi se pliază perfect reţetelor cu indice glicemic scăzut. În plus, sunt şi gustoase! Procentele de mai jos reprezintă „x la sută" din necesarul zilnic din fiecare legumă, raportat la organismul uman.
Probe obligatorii
- Proba caloriilor. O probă „cu greutate" în această întrecere: aportul energetic al celor două legume. Ei bine, deşi amândouă îţi pot garanta, fără bătaie de cap, o siluetă de invidiat, câştigă totuşi conopida, cu 27 kcal/100 g produs, devansând bietul broccoli, cu 31 calorii/100 g. - Proba proteinelor. Conţinutul de proteine e un pliculeţ mai mare la broccoli (2,6 grame) ca la conopidă (2,1 g). - Proba carbohidraţilor. Altă probă decisivă, care se termină aproape la egalitate: conopida - 5g, versus broccoli - 6 g. Câştigă, la firul ierbii, conopida, cu concentraţia ei mai mică de glucide.
Probe eliminatorii
- Conţinutul de fibre. Foarte important în dietele de orice fel, pentru că asigură buna funcţionare a tractului intestinal, fibrele sunt mai prezente în zestrea broccoli (9,6% din necesarul zilnic) decât în cea a conopidei (8,4%).- Calciul. Broccoli câştigă detaşat, cu un conţinut de calciu de 4,3%, versus 2,4 % la conopidă - aproape dublu! - Fosforul. Câştigă detaşat tot broccoli, cu 6 % la 4,7 %. - Fierul. Cu 4 % conţinut de fier, broccoli îşi adjudecă şi această probă, deşi nici conopida nu e departe, cu al său 3 %. - Magneziul. Adjudecat tot verdelui broccoli! Cu un scor de 4,8 % la 4 %. - Potasiul. În sfârşit, o rundă în favoarea conopidei, cu 9% la 8,2%. De remarcat sunt cantităţile uimitoare din acest mineral, furnizate cu generozitate de ambele legume!- Zincul. Zincul, cel care îţi menţine sistemul imunitar la cote înalte, este mai bogat în broccoli decât în conopidă - 2,6 % versus 2 %.
Aruncarea cu vitamine
- Vitamina C. Câştigă detaşat broccoli, al cărui 135 % (versus 85 % conopidă) depăşeşte necesarul tău zilnic de vitamina C!- Vitamina A. Tot broccoli în frunte, cu 11 % versus 0 % conopidă.- Acidul folic. O vitamină din complexul B, armă împotriva anemiei. Runda revine conopidei, care îţi oferă 15 % din necesarul zilnic de acid folic (broccoli: 14 %). - Vitamina K. Ultima rundă este adjudecată, cu brio, de către broccoli: doar o porţie din acestă legumă îţi satisface necesarul zilnic de vitamina cu rol procesul de coagulare a sângelui.
Victorie zdrobitoare, cu 116%, faţă de doar 21% furnizate de conopidă! Scor final: Broccoli - Conopidă: 10-4.