Busuiocul, remediu pentru răceli
Supranumit şi planta sfântă, busuiocul are efecte de necontestat în medicina naturistă.
Acest condiment este o sursă vitală de vitamine şi minerale, fiind folosit şi pentru tratarea multor boli.
Reduce inflamaţiile
Proprietăţile sale anti-inflamatorii ajută corpul să lupte împotriva infecţiilor şi repară ţesuturile. Busuiocul este folosit chiar şi la tratarea artritei reumatoide, dar şi la tratarea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Febră, tuse, dureri de gât
Frunzele de busuioc pot fi utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei şi a răcelilor. Extractul de frunze de busuioc se va subţia cu puţină apă şi se va bea la fiecare 2-3 ore. Fiind o componentă importantă a siropurilor de tuse expectorante, el ajută la eliminarea mucusului în caz de bronşită şi astm. Când apar dureri de gât, se va bea apa fiartă în care s-a adăugat puţin busuioc.
Tulburări respiratorii
Decoctul din frunze de busuioc, cu miere şi ghimbir este un remediu eficient pentru bronşită, astm, gripă, tuse şi răceală.
Afecţiuni oculare
Busuiocul este un remediu eficient pentru ochii inflamaţi şi pentru vederea diminuată pe timp de noapte, generate în mod special de deficienţa de vitamina A. Se recomandă câte două picături de busuioc negru în fiecare ochi, zilnic, înainte de culcare.
Protejează organismul
Busuiocul protejează sănătatea vaselor sanguine şi a arterelor. Consumul zilnic ajută la prevenirea atacului de cord şi a aterosclerozei. Ne ajută la menţinerea sub control a tensiunii arteriale, lucru important odată cu înaintarea în vârstă.
Întăreşte sistemul imunitar
Busuiocul ne ajută şi la întărirea sistemului imunitar. Nutrienţii conţinuţi de planta de busuioc reglează funcţiile endocrine, tonifică organismul şi echilibrează starea psihică şi emoţională.
Dureri de cap
Utilizat sub forma decoctului de frunze şi aplicat pe frunte, busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap.
Stres
Frunzele de busuioc sunt considerate ca fiind un agent anti-stres. Chiar şi persoanele sănătoase pot mesteca 12 fruze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sângele şi de a ajuta la prevenirea mai multor manifestări specifice stresului.
Pietre la rinichi
Dacă este prezentă o piatră la rinichi, se recomandă să se bea un amestec din sucul obţinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni. După această perioadă, piatra (dacă este de mici dimensiuni) ar trebui să fie eliminată natural.
Vindecă acneea
Această plantă poate fi folosită inclusiv pentru tratarea acneei. Se fierb o cană cu apă şi câteva frunze de busuioc timp de 10 minute, apoi se lasă la răcit. Se aplică lichidul pe zonele afectate.
Click! spune
Infuziile făcute cu această plantă ajută la calmarea astmului bronşic, a tusei convulsive şi a inflamaţiilor intestinale, iar sucul proaspăt este utilizat în tratamentul inflamaţiilor urechii.