Caisa, fructul verii, combate oboseala, stresul și cancerul
Caisa, un fruct de vară, originară din China, este cultivată în Europa din secolul al XVII-lea. Deliciosul fruct contribuie la protejarea organismului de efectele nefaste ale radicalilor liberi. Atuurile nutritive și savoarea caisei sunt optime în două luni de vară- iulie și august. De aceea, este bine să profităm, în acest interval de efectele sale nutritive și să ne răsfățăm cu aceste delicioase fructe
Opiniile specialiștilor despre caise
Recomandată de nutriționiști în toate afecţiunile care manifestă carenţe de vitamine: A, B1, B2, C, PP, de minerale şi de oligoelemente, dieta cu caise fortifică întregul organism. Mai mult, nutriţioniştii japonezi susţin că o cură cu caise revigorează trupul şi înviorează spiritul. În opinia cercetătorilor japonezi, caisa este cel mai dulce „medicament” care tratează oboseala și stresul, fiind benefică şi în lupta anti-cancer ( sâmburii acestui fruct). Totodată, numeroşi nutriţionişti europeni susţin că sâmburii de caisă conțin cea mai mare cantitate de Vitamina B17, numită „amigdalina”, o speranță de viață pentru bolnavii de cancer. Doza recomandată este de 8-9 sâmburi pe zi, iar această cantitate nu trebuie depășită, deoarece, în caz contrar, amigdalina devine toxică pentru organism.
Există dovezi că tratamentul cu amigdalină a vindecat cancerul
Un documentar care a fost realizat de americanul G. Edward Griffin, în anul 1974, prezintă mai multe cazuri de bolnavi de cancer care s-au vindecat după ce au urmat un tratament cu amigdalină. În același timp, documentarul prezintă și mărturiile unor medici care și-au tratat pacienții bolnavi de cancer cu amigdalină. Referitor la dezvăluirile prezentate în material, cancerul, această cumplită boală, pe care nimeni şi nimic nu reuşeşte s-o combată de zeci de ani, ar fi “o boală a deficienţei”, ce apare la persoanele al căror organism suferă de o lipsă a amigdalinei (Vitamina B17). Acest deficit de amigdalină este asemănător cu deficitul de Vitamina C (în cazul scorbutului) sau cu cel de Vitamina B3 ( în cazul pelagrei).
Vitamina B17 a fost descoperită cu 5000 de ani în urmă
În zilele noastre, Vitamina B17 este mai puțin cunoscută, deși ea a fost descoperită cu 5000 de ani în urmă, când era folosită de egipteni şi de locuitorii Chinei Antice. Aceștia au numit această vitamină ”amigdalină”, deoarece atunci era extrasă din migdalele amare. Preparatele făcute atunci pe baza amigdalinei erau consumate mai ales pentru menţinerea sănătăţii, deoarece erau recunoscute efectele detoxifiante ale amigdalinei. Acest ”elixir”, amigdalina, a fost folosit ulterior de greci şi de romani în scopuri terapeutice. Cercetătorii susțin că structura chimică a Vitaminei B17 (amigdalina), este o combinaţie a două molecule de glucoză, una de benzaldehidă şi una de acid cianhidric, iar în reţetele medicale amigdalina este cunoscută sub numele de nitrilozidă. Vitamina B17 poate fi folosită şi în scop terapeutic, nu doar profilactic.
Datorită cumplitelor controverse, acest tip de tratament cu Vitamina B17 a fost abandonat de mulți medici. Totuși, diferite surse menționează că, deși tratamentul cu amigdalină este considerat o metodă neconvențională, vindecarea cancerului cu Vitamina B17 (amigdalina) este posibilă în prezent în clinici din unele țări precum Marea Britanie, Germania sau Elveţia.
Despre interdicțiile legate de tratament
În același timp, consumul de antibiotice, alcoolul și cafeaua reduc foarte mult efectele amigdalinei. De aceea, cine urmează un tratament de revigorare cu Vitamina B17 trebuie să țină seama de aceste interdicții.
Amigdalina poate contribui la tratarea cancerului, boala secolului
”Există opinii care susțin că Vitamina B17, amigdalina, prezentă mai ales în compoziţia sâmburilor de caisă, ar contribui la prevenirea și la tratarea acestei boli a secolului. Din păcate, de zeci de ani, discuţiile pro şi contra, pe această temă, continuă, precizează Maria Niculescu, specialist în nutriție.
Impactul caisei asupra organismului
Caisa este ușor laxativă, datorită fibrelor și a sorbitolului, o substanță care stimulează în mod natural tranzitul și echilibrează încet funcționarea intestinală. Când fructul ajunge la maturitate, aciditatea sa scade. De aceea, nutriționiștii recomandă ca fructul să fie consumat când este copt, deoarece atunci este ușor de digerat și este mai dulce. Consumul caisei completează în mod eficient nevoile noastre nutritive: beta-carotenul, o substanță cu proprietăți antioxidante, pe care organismul o transform în vitamina A ( indispensabilă creșterii și tegumentului). Nutriționiștii susțin că două cais ( 100g) suplinesc mai mult de 50% din nevoile de provitamina A. De asemenea, vitamina E și vitamina C din compoziția caisei întăresc efectul protector al carotenoidelor.
Caisa are un efect tonic și asupra epidermei
Efectul tonic al caisei se manifestă în mod vizibil şi asupra epidermei, iar măştile cosmetice cu caise revigorează foarte repede tegumentul obosit.
Să alegem cu grijă caisele!
Caisele trebuie alese cu multă grijă: să fie viu colorate: de la portocaliu la roșu aprins. După ce a fost culeasă, caisa nu se mai coace, ci se stafidește și se usucă. După cumpărare, trebuie s-o consumăm în următoarele cinci zile; astfel, vom limitata pierderea vitaminelor din compoziția fructului.