Cancerul de piele, învins de microchirugia Mohs, metoda cu cel mai mic risc de recidivă

Ultima actualizare:

    Mergi la dermatolog, dacă vezi că ai o leziune sau o bubiță care nu trece în decurs de o lună sau dacă ți-a apărut vreo pată pe piele!
Mergi la dermatolog, dacă vezi că ai o leziune sau o bubiță care nu trece în decurs de o lună sau dacă ți-a apărut vreo pată pe piele!

Suntem la început de sezon estival, iar soarele e deja puternic. Aveți grijă, însă, cât stați în bătaia razelor lui, pentru că sunt foarte periculoase pentru piele! Tot mai mulți români sunt diagnosticați cu cancer de piele. Din păcate, adesea, chiar și după operații, boala recidivează. Și asta, pentru că tumora nu e scoasă integral. E bine de știut, însă, că și în România, prin microchirugia Mohs, leziunea poate fi îndepărată în totalitate.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer trage un semnal de alarmă când spune că, la nivel european, a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele, însă România se confruntă cu un viciu de raportare a acestui tip de cancer.

„Nu este menţionat în codurile de boală, nu se face o diferenţă între melanom şi alte cancere de piele, deci avem codificare greşită. În afară de acest lucru, între momentul internării în spital şi momentul în care vine raportul histopatologic, care certifică diagnosticul poate să treacă 3-4 săptămâni şi nimeni nu completează datele de internare cu cele de laborator. Atunci, cancerele de piele de tratează sub alte diagnostice. De exemplu, leziune ulcerată, leziune supra-infectată, alte boli ale pielii, fără să existe o raportare exactă şi de aici viciul de tratament. Fiecare face ce crede, ce ştie. Cancerul de piele se dezvoltă la vedere, se dezvoltă unitar. Scoasă integral tumora cu toate rădăcinile poate să fie vindecat”, explică specialistul.

Dr. Mihaela Leventer, împreună cu o echipă de specialiști americani operează luni și marți zece pacienți cu cancer de piele, prin metoda Mohs
Dr. Mihaela Leventer, împreună cu o echipă de specialiști americani operează luni și marți zece pacienți cu cancer de piele, prin metoda Mohs

Din păcate, operațiile clasice nu garantează că tumora este scoasă cu tot cu rădăcini, astfel că pacientul se trezește că boala recidivează. O metodă sigură este microchirurgia Mohs, care, însă, nu este gratuită nici măcar pentru pacienții asigurați. „Costurile încep de la 4.600 lei şi cu cât este mai extinsă tumora şi necesită mai multe investigaţie, deci o altă etapă şi încă o etapă, se mai adaugă 1.300 lei. În general, în jur de 1.000-2.000 de euro, dar costul real este undeva mai sus”, a adăugat dr. Mihaela Leventer.

Dr. Leventer a spus că procedura Mohs este practicată în SUA de 60 de ani, iar în Europa, de peste 40 de ani. Conform specialiştilor, microchirurgia Mohs este cea mai avansată şi sigură metodă de tratament a cancerului de piele.

„Metoda, care constă în analiza histologică pas cu pas în timpul operației este unică în precizie și dă o șansă de vindecare de 99%, cea mai mare din toate metodele posibile. Avantajul acestei proceduri este că poate eradica tumora conservând cu precizie țesutul sănătos, totul în anestezie locală și în aceeași zi de operație. Pacientul așteaptă până când analiza histologică efectuată din piesa congelată la Cryostat, confirmă că țesutul este curat de celule canceroase și se poate trece la închiderea defectului rezultat prin excizie și la reconstrucția cutanată după regulile chirurgiei estetice. Combinând cercetarea histologică a marginilor și profunzimii tumorale, metoda oferă pacientului operat certitudinea diagnosticului în timpul intervenției și cea mai mare șansă de vindecare fără recidivă”, explică dr. Leventer.

Așa se efectuează operația Mohs
Așa se efectuează operația Mohs

Dumitru Paraschivescu, de 67 de ani, din Tulcea a descoperit, în urmă cu 12 ani, că suferă de carcinom bazocelular, o formă de cancer de piele. „Eram la dentist când, stomatologul a observat că am o leziune la nas și m-a întrebat dacă poate să ia o biopsie. I-am spus să ia. După un timp, m-a sunat și mi-a spus că are o veste proastă pentru mine, că am carcinom bazocelular. Era prima oară când auzeam despre așa ceva. Am mers la un spital din București, unde mi s-a spus că e în stadiu incipient. Mi-a scos de acolo leziunea și mi-a făcut transplant de piele de pe urechi pe nas. Din păcate, boala a recidivat și m-am operat din nou. În anul 2012, în decurs de 5 luni, am făcut șase intervenții. În total, am făcut 33 de intervenții, după care m-am dus la un spital din Constanța, unde, în total, am făcut 11 electro-cauterizări. Dar tot n-am scăpat. Astă-primăvară, am mers la centrul doamnei doctor Leventer, unde mi s-a făcut o intervenție Mohs și am scăpat complet de tumoră”, ne-a mărturist domnul Paraschivescu.

Dumitru Paraschivescu a scăpat de tumora de la nas cu ajutorul metodei Mohs
Dumitru Paraschivescu a scăpat de tumora de la nas cu ajutorul metodei Mohs

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cirese piata slatina olt   foto alina mitran (6) jpeg
image
image
image
image
image
image
vreme jpg
artista 107 ani tatuaje vechi jpg
avion senegal raniti jpg
zapada transfagarasan jpg
ploaie jpg
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net