Când căile biliare se inflamează
În cazul în care există un obstacol la nivelul canalelor prin care se scurge bila, este posibil să apară o infecție la acest nivel, care duce la inflamația căilor biliare. Este vorba de angiocolită.
Infecția din cadrul angiocolitei se poate localiza la nivelul căilor biliare din interiorul ficatului sau la al celor din exteriorul acestuia – vezică biliară, canal coledoc. Când se asociază cu colecistita, apare angiocolecistita. De regulă, angiocolita este cauzată de existența unui blocaj la nivelul căilor biliare.
Se manifestă prin durere puternică
O durere intensă la nivelul abdomenului, care iradiază spre umăr, blocând inspirul profund, însoțită de stări de greață și de vomă, poate anunța o criză de angiocolită (colică biliară). Este foarte probabil ca acest diagnostic să fie confirmat dacă apar și febră, frisoane și icter. Un semn de gravitate este scăderea tensiunii arteriale.
Persoana cu angiocolită va fi internată de urgență. Cu toate că, în general, evoluția bolnavilor cu acest diagnostic este bună, uneori pot să apară complicații precum insuficiența renală acută, abcesul la nivelul ficatului și septicemia.
Testele sangvine arată, printre altele, creșterea nivelului globulelor albe, al bilirubinei și al enzimelor hepatice. La ecografie, se evidențiază dilatarea canalelor biliare deasupra calcului. Hemocultura este necesară pentru identificarea germenelui.
Află pe Clicksanatate.ro în ce situație afecțiunea se tratează chirurgical!
Slăbești mai ușor cu suc de țelină
Dr. Victor Costache: „Transplantul cardiac ar trebui să se realizeze în cel puțin 3-4 centre“