Când ne putem administra singuri produse fără prescripţie medicală?

image
Surs─â foto: Shutterstock

Automedica┼úia poate fi eficient─â ├«n gestionarea afec┼úiunilor comune. ├Äns─â ├«ncercarea de a gestiona simptomele f─âr─â avizul unui specialist trebuie f─âcut─â responsabil ┼či atent pentru a-┼či atinge scopul. St─ârile de disconfort fizic pot ap─ârea oric├ónd, ├«n cele mai nepotrivite momente, f─âr─â s─â anun┼úe.

Printre acestea se num─âr─â dureri (de cap, de m─âsele, burt─â, g├ót etc), nas ├«nfundat, st─âri de ame┼úeal─â, febr─â sau multe altele. Cauzele acestor simptome sunt variate: poate fi vorba despre afec┼úiuni inofensive, precum r─âceli ┼či alergii sau despre afec┼úiuni mai grave, care necesit─â un consult medical.

Ce fel de produse sunt disponibile în farmacii?

Este foarte important s─â ┼čtii c─â ├«n farmacie exist─â 2 mari categorii: medicamente ┼či alte produse de s─ân─âtate. Medicamentele la r├óndul lor sunt de 2 feluri. Medicamente care se pot elibera doar pe baz─â de prescrip┼úie medical─â ┼či medicamente care se pot elibera ┼či f─âr─â re┼úet─â de la medic. 

Când este nevoie de sfatul unui specialist?

Dac─â sunte┼úi siguri c─â a┼úi identificat corect simptomele sau sunt simptome cu care v-a┼úi mai confruntat ┼či cu alte ocazii, pute┼úi apela la sfatul unui farmacist. Acesta v─â poate ├«ndruma c─âtre cel mai potrivit produs pentru dumneavoastr─â ├«n acea situa┼úie. Spre deosebire de orice vecin sau prieten, acesta  va ┼čti ce produs vi se potrive┼čte mai bine sau dac─â este cazul s─â merge┼úi la medic. Odat─â ajuns ├«n farmacie, descrie┼úi ├«n detaliu farmacistului care este starea dumneavoastr─â de s─ân─âtate ┼či ce simptome prezenta┼úi.

R─âceala, durerile de cap, constipa┼úia, sunt doar c├óteva dintre afec┼úiunile pentru care pute┼úi cere sfatul farmacistului. Iar dac─â nu ┼čti┼úi care dintre produsele f─âr─â prescrip┼úie medical─â sunt potrivite, v─â pute┼úi consulta cu specialistul din farmacie. Este important s─â fim informa┼úi ┼či s─â ┼čtim s─â avem grij─â de s─ân─âtatea noastr─â, cu responsabilitate. Implicit, consultarea unui farmacist specialist ├«n situa┼úiile ├«n care afec┼úiunile de care suferim sunt unele minore reprezint─â un avantaj pentru a nu aglomera unit─â┼úile de primiri urgen┼úe c├ónd nu este cazul.

Citește mai multe pe adevărul.ro

FotoJet jpg
marina melesacanu imre 1 jpg
Johnny Depp vs Amber Heard (1) jpg
michael douglas catherine zeta jones gettyimages 1341340694 0 jpeg
daniel pancu andra teodorescu jpeg
marian godina sotie georgiana 8 jpg
image png
litoral romania jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
google chrome browser jpeg
alcool organism jpg
image png
ucraineanca png
FotoJet jpg