Căpşunele elimină excesul de colesterol
Profitaţi din plin de fructele verii! Dr. Ovidiu Bojor vă dezvăluie, în cadrul unui serial, ce beneficii aduc acestea pentru sănătate. Aflaţi azi totul despre căpşune şi fragi.
Căpşunele şi fragii au o compoziţie chimică şi proprietăţi medicinale asemănătoare. Ambele fructe sunt bogate în săruri de potasiu, fosfor, calciu, vitamina C. Între zaharuri predomină levuloza, ceea ce permite consumarea lor şi de diabetici.
Deoarece favorizează eliminarea toxinelor, pot fi folosite în tratamentul eczemelor şi al altor afecţiuni dermatologice.
Sunt uşor laxative (în atenţia suferinzilor de constipaţie), combat oxiurii şi acţionează favorabil în afecţiunile hepatice, inclusiv în litiaza biliară. În plus, prin efectele lor diuretic-depurative, căpşunele şi fragii contribuie la eliminarea excesului de colesterol.
Datorită bogăţiei în săruri minerale şi valorii nutritive mari, cele două fructe se recomandă în caşexie (slăbirea întregului organism şi insuficienţa funcţională a unor organe) şi în tuberculoză, ca tonic şi remineralizant.
Cum se fac curele: pentru diabetici, până la 300 g/zi. Pentru suferinzii de constipaţie cronică, reumatism articular, gută sau nefrite, litiază urinară şi biliară, 1-2 kg/zi, timp de 7-14 zile.
Mai multe informaţii, în cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe”, Editura Fiat Lux, tel.:021-331.68.94 şi 0723.327.124