Care pot fi problemele de sănătate asociate poziţiei în care dormi?
Potrivit publicaţiei „The Wall Street Journal", anumite moduri în care dormim pot provoca, în timp, dureri de gât sau probleme cu umerii.
„Este important ca oamenii să se gândească foarte bine în ce fel vor dormi. Odihna este necesară pentru refacerea sistemului muscular. Proteinele ajung din nou în musculatură, corpul îşi menţine tinereţea, de aceea trebuie să dormi într-o poziţie sănătoasă", afirmă Peggy Brill, un ortoped din Manhattan.
Cea mai des întâlnită poziţie de somn este cea pe o parte. Potrivit unui studiu efectuat în America de Nord, un procent de 57% dintre persoanele intervievate îşi începe astfel somnul, în timp ce 17% dorm pe spate, iar 11% cu faţa în jos.
Este normal să îţi schimbi poziţia în timpul somnului, unii adulţi fac asta chiar şi de 36 de ori pe noapte. Tendinţa aceasta se estompează, odată cu vârsta.
Fiecare poziţie în care dormi are atât avantaje cât şi dezavantaje, dar dormitul cu faţa în jos nu este recomandat, deoarece tensionează gâtul. Să dormi întins pe spate poate fi o alternativă bună, dar poţi avea probleme digestive sau de respiraţie, precum sforăitul.
Terapeutul Mary Ann Wilmarth, de la Universitatea Harvard, spune că să dormi mereu în aceeaşi poziţie este dezavantajos, deoarece corpul se obişnuieşte aşa, ceea ce în timp, provoacă tensiune şi disconfort, la nivel de musculatură. Ideal este să alegi o saltea care nu este nici prea moale dar nici prea tare, ceva care se potriveşte cel mai bine corpului tău. Să te simţi confortabil când dormi este important, pentru că altfel, articulaţiile pot avea şi ele de suferit. Iată care sunt problemele la care o poziţie nepotrivită, poate duce:
Apnee şi sforăit:
Acestea sunt două probleme care îţi pot perturba somnul, mai ales dacă dormi pe spate, manifesându-se prin întreruperea respiraţiei, apneea fiind, de multe ori însoţită de sforăit. Problema poate să fie remediată, în multe situaţii, doar de schimbarea poziţiei de somn.
Specialiştii recomandă ca pacienţii cu astfel de probleme respiratorii să îşi aşeze la spate o minge de tenis, ca să evite să se întorarcă pe spate, în timpul somnului.
Arsuri la stomac:
Dormitul pe o parte poate provoca arsurile la stomac. Acestea sunt, de multe ori, un simptom al unei tulburări a stomacului, denumită reflux gastro-esofagian. Cantitatea de suc gastric creşte, urcând din stomac în esofag.
O soluţie ar fi să îţi aşezi mai multe perne sub cap, sau să ridici partea superioară a patului, câţiva centimentri, aşezând câteva cărţi sau cărămizi, sub picioarele acestuia.
Dureri de spate:
Una dintre reguli, în cazul în care suferi de dureri de spate, este să dormi pe spate, pentru că este mai confortabil.
Păstrează o poziţie neutră, în care coloana vertebrală să rămână dreaptă, ca atunci când stai în picioare.
Persoanelor care suferă de stenoză lombară, orice poziţie de somn le poate produce durere, mai puţin în cazul în care genunchii le sunt arcuiţi. Pacienţii cu această problemă îşi aşează o pernă sub genunchi, atunci când dorm pe spate, sau între genunchi atunci când dorm pe o parte.
Adoptarea poziţiei fetale îi ajută pe mulţi dintre pacienţi să scape de dureri.
Dureri de umeri:
Evită să dormi pe umărul dureros. Dormi pe spate şi foloseşte-te de o pernă mai mică, pentru susţinerea umărului, sau îmbrăţişează o pernă.
Durere de gât:
Experţii îi sfătuiesc pe cei cu astfel de dureri să nu mai doarmă cu faţa în jos, deoarece articulaţiile sunt forţate. De preferat ar fi ca pacienţii să doarmă pe spate, sau pe o parte şi să folosească o pernă la fel de îngustă precum spaţiul dintre gât şi umăr.