Cât de importantă e alimentația în combaterea cancerului. Dr. Eliza Gangone: „Trebuie evitat consumul în exces de sare și grăsimi”

Dr. Eliza Gangone este medic primar chirurgie generală și face parte din echipa Spitalului Clinic SANADOR din 2011, încă de la inaugurarea acestuia. Are competențe în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică, chirurgia proctologică și chirurgia hepato-bilio-pancreatică. Dr. Eliza Gangone este recunoscută nu doar pentru profesionalismul său, dar și pentru blândețea și răbdarea de care dă dovadă de fiecare dată în relația cu pacienții.

Dr. Eliza Gangone
Dr. Eliza Gangone

Principalele cancere ale aparatului digestiv

Dr. Eliza Gangone: Fiecare segment al tubului digestiv poate dezvolta neoplazii. Cele mai frecvente cancere, nu neapărat în ordinea incidenței, sunt cele de: col, rect, stomac, pancreas, esofag, anus, căi biliare, ficat și colecist. Cele mai frecvente patru cancere ale tubului digestiv, potrivit statisticilor, sunt cele de: colon, rect, stomac și, respectiv, pancreas. Pentru a înțelege importanța, frecvența și cum ne afectează aceste neoplazii calitatea vieții și supraviețuirea, trebuie să vă spun că aceste cancere digestive reprezintă cam 26% din totalul tumorilor maligne pe glob și determină o mortalitate de aproximativ 34% din totalul deceselor prin cancer pe glob. Evident că aceste cancere digestive sunt foarte mult influențate de factorii geografici, dar pe primul loc aș menționa factorii de mediu, decisivi în apariția acestor cancere.  

Care sunt acești factori?

Poluarea, noxele, factorii alimentari și stilul de viață. Ar trebui să vorbim despre foarte multe lucruri, însă pentru început să ne axăm pe cele mai importante aspecte: factorii alimentari și stilul de viață. Factorii alimentari sunt extrem de importanți și este esențial să îi menționăm în legătură cu fiecare tip de cancer în parte. În ceea ce privește stilul de viață, mă refer la creșterea activității fizice și la evitarea apariției obezității, care acum reprezintă un factor de risc puternic corelat cu apariția cancerului de colon. Nu atât obezitatea ca indice de masă corporală, cât mai ales cantitatea de grăsime care se acumulează în jurul organului, ce duce la multe efecte nefavorabile asupra peristaltismului intestinal și asupra funcționalității colonului. Și diabetul este un factor de risc prin scăderea imunității.

Excesul de sare și de carne roșie, factori de risc

Ce nu trebuie să consumăm la o masă?

Trebuie evitat consumul în exces de sare, care este un factor de risc incriminant inclusiv în etiologia cancerului colorectal, dar și consumul exagerat de grăsimi. În cancerul colorectal, consumul excesiv de grăsimi poate perturba activitatea florei microbiene de la nivelul colonului crescând metabolismul unor xenobiotice și crescând concentrația bilei sărate, care, dacă ajunge în colon, îi afectează mucoasa și funcția. De asemenea, trebuie evitată carnea roșie în exces și consumul excesiv de carne, în general. Sunt anumite componente care pot îngreuna metabolismul la nivel hepatic și pancreatic, dar pot îngreuna și peristaltismul intestinal.

Excesul de zahăr este mai puțin incriminat în etiologia cancerelor digestive. Trebuie să fim atenți și la anumite alimente consumate: fructe și legume care vin din străinătate, ce pot fi stropite, injectate sau pot conține o cantitate mare de nitrozamine și nitriți, substanțe puternic carcinogene. Eu, ca locuitor al Bucureștiului, aș putea spune că am încredere mai degrabă în calitatea produselor românești, dar de foarte multe ori se găsesc destul de rar, mai ales iarna, și atunci ești obligat să cumperi ceea ce găsești.

În celelalte tipuri de cancere ale aparatului digestiv, ce factori de risc sunt?

Sunt factori de risc diferiți în funcție de segmentul de tub digestiv. Ceea ce am discutat până acum se aplică în cancerul colorectal. În ceea ce privește cancerul gastric, al cincilea ca frecvență pe glob, factorul de risc principal este infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Această infecție se diagnostichează prin endoscopie și biopsie de la nivelul mucoasei gastrice, sau prin testul din fecale. Boala se transmite pe cale fecal-orală și este tratabilă. Este foarte importantă igiena alimentelor, cea a mâinilor și monitorizarea atentă a eficienței tratamentului. La majoritatea pacienților, infecția recidivează. De aceea, la o lună după tratament, trebuie repetat testul pentru a stabili dacă pacientul mai este infectat sau nu. În afară de această bacterie, mai sunt și alți factori de risc: consumul exagerat de alimente afumate și conservate, consumul de alimente care conțin nitrozamine și nitriți – substanțe care se găsesc în anumite alimente și care au efect carcinogenic puternic.

De asemenea, în cazul cancerului gastric, pacienții care au suferit intervenții chirurgicale prealabile au un risc mult mai mare de a face o recidivă sau un neoplasm pe bont gastric operat decât persoanele care nu au avut anterior chirurgie gastrică, dar și pacienții care au urmat diferite tipuri de radioterapie. Cancerul esofagian se corelează puternic cu ingestia de alcool, substanțele corozive, infecția cu anumite virusuri și apare mai frecvent la pacienții care prezintă anumite carențe nutritive. Cancerul de vezică biliară este destul de rar întâlnit, greu de diagnosticat, și are factori de risc virali, dar și legați de compoziția bilei, anumite boli inflamatorii. Este una dintre cele mai agresive neoplazii ale tubului digestiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net