Ce alimente trebuie să evităm în post
Ultima actualizare:
Postul este un bun prilej şi pentru detoxifierea organismului, dincolo de semnificaţia lui religioasă. Totuşi, aveţi grijă ce alimente alegeţi, pentru că unele vă pot afecta sănătatea!
- Mezeluri. Salamul, cârnaţii sau crenwurştii, conţin nitraţi şi sunt asociate cu apariţia cancerului. Pentru un gust cât mai bun, sunt adăugate în compoziţia lor o cantitate mare de aditivi alimentari, care ne pun sănătatea în pericol.
- Caşcaval. Despre caşcavalul de post este important să ştiţi că produce dezechilibre în organism, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare, conform www.alegesanatos.ro.
- Conserve. Conservele (de legume, de fasole bătută etc) conţin numeroase substanţe nocive, precum conservanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi etc. şi cantităţi mari de sare şi zahăr. Îţi distrug sănătatea dacă le consumi des în timpul postului.
- Produse de patiserie. După cum bine ştiţi, produsele de patiserie conţin îndulcitori şi coloranţi. Acestea afectează digestia, putând provoca boli de stomac.
- Mâncare semipreparată. Nici crochetele sau buletele de legume semipreparate nu sunt sănătoase. Prin conţinutul de substanţe nocive, ne afectează funcţiile cognitive. Mai mult decât atât, se poate ajunge la gastrită, ulcer şi boli metabolice.
Ce este bine să mâncaţi
- Quinoa - pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate.
- Ciupercile - au un conţinut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să avem o sănătate optimă.
- Fasolea - conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier.
- Năutul - este similar cu fasolea din punct de vedere al cantităţii de proteine, dar are mai puţine calorii.
- Hummusul – are un gust bun, mai ales dacă îl combinăm cu o salată sau chiar cu o felie de pâine cu seminţe.